29 Март 2024 г. Петък

"Алфа Рисърч": Нараства вероятността от втори тур на кметските избори в София

2011-10-07 05:41:20
Истинска битка ще се води за кметския стол в София. Нараства вероятността изходът й да се реши на втори тур, а не още на 23 октомври. Това са изводите на социолозите от "Алфа Рисърч", които представиха проучване, направено сред 800 пълнолетни граждани на столицата през периода 22 – 29 септември.

Агенцията отбелязва две противоречиви тенденции в обществените нагласи, чието развитие през оставащите седмици до вота ще окаже съществено влияние върху изборните резултати. Първата е благоприятна за сегашната столична управа - това е преобладаващата удовлетвореност от работата на кмета Йорданка Фандъкова (44%) и умерено позитивната оценка за развитието на града.

На мнение, че ситуацията в столицата се подобрява, са 40% от софиянци срещу 20%, според които се влошава. Положителните оценки се дължат основно на подобренията в централните градски зони. Критичните оценки за състоянието на районите обаче остават твърде високи. 60% от столичани твърдят, че на кварталите не се обръща достатъчно внимание и в тях няма съществено подобрение.

Неблагоприятната за сегашната власт на града тенденция е, че сред огромното мнозинство от избирателите (76%) преобладава мнението за наличието на корупция в управлението на столична община. Това е и един от основните фактори, които стимулират търсенето на алтернатива на сегашния модел на управление на общината, отбелязват от "Алфа Рисърч"Синята коалиция" – Прошко Прошков, и на БСП – Георги Кадиев.

Йорданка Фандъкова влиза в кампанията с най-висока подкрепа - 30.8%, и така запазва водещата си позиция. На второ място, макар и с малка преднина, се нарежда Прошко Прошков (12.9%), който бележи ръст през последните месеци, и на трето - Георги Кадиев (12.4%). Потенциалът на всички останали кандидати е значително по-нисък.

Намерение да гласуват за кандидата на "Атака" Николай Пехливанов заявяват 2.3% от избирателите, за бившия кмет Стефан Софиянски – 1.3%, за Ангел Джамбазки – 1%. Всички те са в процес на мобилизация на своите привърженици, но трудно могат да достигнат до водещи позиции, смятат социолозите.

Двете основни интриги във вота – дали ще има балотаж и кои ще са участниците в него, зависят от начина, по който тримата лидери в електоралните предпочитания ще се справят с предизвикателствата пред всеки от тях, отбелязват от "Алфа Рисърч"Синята коалиция".

Оттук основното предизвикателство пред него е да разшири кръга на своите симпатизанти извън по-тясната партийна подкрепа и да мобилизира за участие в изборите неудовлетворените от управлението на общината, които за момента остават пасивни. Решението им за гласуване, което обикновено се формира през последните дни на кампанията, може да промени изхода от вота.

Точно противоположното е предизвикателството пред Георги Кадиев – регистрираната към началото на октомври подкрепа за него е по-ниска от потенциала на листата на БСП. Като се има предвид и фактът, че той почти не черпи ресурс извън левите симпатизанти, ключова пред него задача е мобилизирането на БСП електората, смятат от "Алфа Рисърч".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати