25 Април 2024 г. Четвъртък

Хиксче, кръгче или плюсче – народът още се чуди

2011-10-07 05:31:59

38% от българите все още не са наясно с какъв знак трябва да отбележат на бюлетината своя избор при предстоящия вот, показват данните от проучване на НЦИОМ.

62% от хората са наясно, че трябва да гласуват със знака "X" в интегралната бюлетина.

13% смятат, че вярната отметка е "V". Други 9% са на мнение, че няма значение с какъв знак ще се гласува, стига да отбележат по някакъв начин своето предпочитание.

Най-често правилно отговорят на въпроса с какъв знак трябва да обозначат вота си хората на възраст между 40 и 49 години, представителите на интелигенцията и на частния бизнес, жителите на малките градове, живеещите без лишения, както и повечето от политически активните респонденти. 

Между 50 и 55% ще е прогнозната избирателна активност на предстоящите избори.  Най-висока готовност да гласуват изразяват хората над 60 години и жителите на селата, но и високообразованите, тези с по-висок от средния жизнен стандарт и тези с изявени политически симпатии.

Около една пета от избирателите се колебаят за кого и дали изобщо да гласуват. Това е по-характерно за младите до 29 години и за столичани.

 

Леко спада броят на колебаещите се за кого да гласуват на президентските избори. При местния вот обаче има известно покачване на дела на колебаещите се за кого от кандидатите за кметове на общините да дадат гласа си.

72% от българите декларират, че са склонни да сигнализират, ако забележат нарушения в изборния ден. 

Това са предимно столичаните, хората със средно и по-високо образование, със среден и по-висок стандарт, както и политически активните избиратели – симпатизантите на ГЕРБ и на Синята коалиция по-често от останалите.

Две трети от ромите заявяват, че дори да станат свидетели на изборни нарушения, по-скоро не биха сигнализирали за това. Същото се отнася и за най-бедните, за жителите на малките градове и нискообразованите. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати