24 Април 2024 г. Сряда

НЦИОМ: Ламбо стопи Кунева

2011-10-06 18:28:55

32% от избирателите биха гласували за кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев и неговото вице Маргарита Попова, ако президентските избори бяха в края на септември, сочи национално проучване на НЦИОМ. 

Втори остава тандемът на БСП - Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, които биха получили 18% подкрепа. 

На трета позиция с дял от 9% се нареждат издигнатите от инициативен комитет Меглена Кунева и Любомир Христов.
Лидерът на Атака Волен Сидеров засега изпреварва кандидата на СДС Румен Христов с 1% - националистът има 4% срещу 3% за синия му опонент. 

В хода на кампанията социолозите очакват известно скъсяване на дистанцията между първите две кандидатпрезидентски двойки. 

„С влизането на Стефан Данаилов в кандидатпрезидентската надпревара балотажът между кандидатите на ГЕРБ и на БСП става все по-вероятен. При тази ситуация се редуцират шансовете на Меглена Куневa", коментират от НЦИОМ. 

"Освен твърди леви избиратели, Стефан Данаилов привлича и периферен за БСП електорат, което допълнително обърква сметките на борещите се за независими гласове кандидати“, допълват от НЦИОМ.

В началото на юли, когато една от малкото официално обявени кандидатури беше тази на Меглена Кунева, на декларативно ниво зад нея заставаха близо една трета от пълнолетните българи, припомнят от Националния център за изучаване на общественото мнение. Сега обаче симпатизантите на ГЕРБ и БСП се ориентират към собствените си партийни кандидатури.

Най-вероятен за момента е балотаж между кандидатите на ГЕРБ и на БСП.  Ако на втори тур Плевнелиев се изправи срещу Калфин, за кандидата на ГЕРБ ще гласуват половината от интервюираните, а за този на левицата – 28%. 

„Кандидатите на БСП имат преимущество над тези на ГЕРБ единствено сред хората на възраст над 59 години, сред нискообразованите, сред ромите, сред турците и сред бедните“, посочват от НЦИОМ.  Във всички останали социално-демографски групи кандидатите на ГЕРБ са по-предпочитани. 

Кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ може да разчита на по-висока вътрешно партийна подкрепа, отколкото тази на БСП, отчитат още социолозите. 

Близо 60% от симпатизантите на ДПС категорично имат намерение да подкрепят Калфин на евентуален балотаж срещу Плевнелиев, докато при ромите позициите на двамата са доста близки (38% срещу 34% в полза на Калфин). 

Единственият случай, при който турското население е склонно да подкрепи Росен Плевнелиев, е ако негов опонент на балотаж е Волен Сидеров. Сините и привържениците на "Атака" са по-склонни да подкрепят Плевнелиев, отколкото Калфин.

Близо една трета или 31% от симпатизантите на партията на Ахмед Доган обаче все още не са решили за кого да гласуват. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати