25 Април 2024 г. Четвъртък

Фандъкова води, но балотажът в София е почти сигурен

2011-10-06 14:16:39
Нараства вероятността от втори тур на кметските избори в София, сочи проучване на агенция Алфа Рисърч. 

То е проведено сред 800 пълнолетни граждани на София в периода 22-29 септември. 

Претендентите с най-големи шансове да достигнат до балотажа са кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, на Синята коалиция – Прошко Прошков, и на БСП – Георги Кадиев.

Йорданка Фандъкова стартира кампанията с най-висока подкрепа – 30,8 на сто и така запазва водещата си позиция. 

На второ място, макар и с малка преднина, се нарежда Прошко Прошков (12,9 на сто), който бележи ръст през последните месеци. На трето място е Георги Кадиев (12,4 на сто). 

Потенциалът на всички останали кандидати е значително по-нисък от този на тримата водещи, показват данните от проучването. 

Намерение да гласуват за кандидата на Атака Николай Пехливанов заявяват 2,3 процента от избирателите, за Стефан Софиянски – 1,3 процента, за Ангел Джамбазки – 1 процент. 

Удовлетвореност от работата на кметицата Йорданка Фандъкова изразяват 44 на сто от анкетираните. 

40% процента от софиянци са на мнение, че ситуацията в столицата се подобрява, срещу 20 на сто, според които се влошава. 

Положителните оценки се дължат основно на подобренията в централните градски зони. 

Критичните оценки за състоянието на районите обаче остават твърде високи. 60 на сто от столичани твърдят, че на кварталите не се обръща достатъчно внимание и в тях няма съществено подобрение.

Неблагоприятна за сегашната местна управа тенденция е, че сред огромното мнозинство от избирателите (76 на сто) преобладава мнението за наличието на корупция в управлението на Столичната община. 

Това е и един от основните фактори, които стимулират търсенето на алтернатива на сегашния модел на управление на общината, коментират от „Алфа рисърч“. 

Към момента 55-59 на сто от избирателите в София заявяват готовност за участие в местните избори. 

Двете основни интриги във вота –
Подкрепата за Прошко Прошков вече надхвърля потенциала на общинската листа на Синята коалиция. Оттук основното предизвикателство пред него е да разшири кръга на своите симпатизанти извън по-тясната партийна подкрепа и да мобилизира за участие в изборите неудовлетворените от управлението на общината, които за момента остават пасивни. 

Предизвикателството пред Георги Кадиев е по-ниската подкрепа, регистрирана към началото на октомври, от потенциала на листата на БСП.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати