20 Април 2024 г. Събота

Трайчо не си затрая: Премиерът е прав да хока ЕС

2011-10-06 11:00:36

"Има неща в политиката, които по-рядко се казват, но са много верни".

Така министърът на икономиката Трайчо Трайков коментира изявлението на премиера Бойко Борисов, който тази седмица заяви в Чехия, че европейските страни в криза трябва да намалят заплатите и пенсиите до нивото в България.

 

"И ние искаме да направим пенсиите две хиляди евро, но бюджетът ще излезе на червено. Кой не иска да направи пенсиите високи? И ние искаме възрастните хора да пътуват, да живеят добре. Що за популизъм е това на европейските лидери?", сопна се тогава премиерът.

Днес Трайков обяви пред БНТ, че когато чужденците поздравяват България за икономическата й стабилност, той винаги им благодари.

"За съжаление е трудно да обясним на хората у нас, защо трябва да сме толкова финансови дисциплинирани", призна министърът.

Коментирайки негативното влияние на световната криза върху България, той заяви, че нашата страна е свързана с европейската и световната икономика.

"Това е продиктувано от нашите икономически връзки. Това продължава да е така. Все още няма сериозни размествания в световната икономика. За това няма от каква да се плашим", сигурен е Трайчо Трайков.

През тази година от България излязоха огромно количество финансови средства, каза икономическият министър.

Причината за това е, че чуждестранните компании - майки са започнали да изтеглят капиталите си от България, за да посрещнат своите разходи.

"Това е лошо за страната, подчерта министърът, но допълни, че все пак през тази година са инвестирани около 1 милиард евро в промишлеността", поясни той.

Министърът каза още, че България е внесла предложение до ЕК нашите ТЕЦ-ове да плащат само 30% от необходимите им квоти за изхвърляне на парникови газове.

От 2013 заради екоизисквания от страна на Брюксел централите трябва да купуват изцяло на търг квотите за въглероден диоксид.

"Така обаче цената на тока ще скочи с 23%. В опит да омекоти удара за домакинствата и бизнеса България ще иска отсрочка от Брюксел", поясни Трайков.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати