28 Март 2024 г. Четвъртък

БСП погна Плевнелиев за едни ?3 млн.

2011-10-06 10:58:58

В нов скандал замесиха кандидата за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев. От БСП съобщиха в парламента, че той се облагодетелствал с 3 милиона евро на гърба на Столична община при сделката за „Бизнес парк – София“. 

От левицата обясниха, че земята, върху която е построен Бизнес паркът, е сменила няколко пъти собствениците си. 

С решение на Столичния общински съвет от 2007 г. се предоставят 20 дка площи – общинска собственост, срещу 24 дка на "Бизнес парк – София" като стойността на размяната е 72 евро на кв.м, обясни депутатът Димчо Михалевски. 

Той посочи, че замяната е извършена през ноември 2008 г. и само четири месеца по-късно – през март 2009 г., "Бизнес парк – София" продава близо 18,5 дка от същата тази земя, но вече на стойност 238 евро на кв.м, от което печели 3 млн. евро за сметка на Столичната община.

„Тази сделка умишлено се води към този край и на Росен Плевнелиев се дават 24 дка за инвестиционни намерения”, отбеляза председателят на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев. 

Младият лидер смята, че няма сделка, при която дадено парче земя да вдигне цената си 4 пъти в рамките на година, подчерта той. 

Това е периодът, в който Бойко Борисов е кмет на София, а Цветан Цветанов – негов заместник в общината. Собствеността на „Бизнес парк – София” е пряко е свързана с името на Росен Плевнелиев. Гечев допълни, че тази сделка става малко преди Росен Плевнелиев да стане министър. „Това ли е цената на министерското кресло?”, попита той.

Червеният депутат Румен Петков заяви, че е извършено огромно обогатяване, включително и чрез заменки, на Росен Плевнелиев и на кръга около него. 

Румен Петков припомни и думите на вицепремиера Цветан Цветанов, че „по това време са давани рушвети. Г-н Цветанов трябва да даде яснота дали рушветите са свързани точно с този скандален случай за ощетяване на столичани с 3 милиона лева”. 

Петков отбеляза, че стремежът да бъде потулен този въпрос издава нечистоплътност, технологии и механизми на управление, които далеч нямат публичен характер и са във вреда на обществото.

Според него е необходимо да се изясни и дали има конфликт на интереси в последващите действия на Плевнелиев, както и дали софиянци са ощетени от сделката.

 

Името на Росен Плевнелиев беше замесено в скандала и с т.нар. общинари брокери, които го изнудвали, за да бъде финализирана сделката за Бизнес парка. Това беше обявено от самия шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Последва атака от опозицията, че Росен Плевнелиев не е сигнализирал компетентните органи, а бившият строителен министър публично отрече да му е искан или той да е давал подкуп, с което опроверга самия Цветанов. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати