25 Април 2024 г. Четвъртък

Хелзинкският комитет скочи срещу словото на омразата

2011-10-06 05:22:34

"Българският хелзинкски комитет приветства указанията на главния прокурор Борис Велчев правоохранителните органи и прокурорите да наложат наказателния закон за престъпленията от омраза”, обяви в интервю пред БТА Мирела Заричинова, юрист от Българския хелзинкски комитет.

"Трябва за всички да е ясно, че в една правова, демократична държава не би могло 
да има други механизми, освен законовите, за изясняване както по отношение на езика на омразата и расизма, така и за престъпленията, извършени от престъпни босове, чувстващи се над закона, за данъчните измами, нелегална търговия, притежаване на незаконно придобито имущество”, отбеляза още тя.

По думите й случаят в Катуница не бива да бъде възприеман само като криза, а и като шанс за държавата да се докаже и да възвърне авторитета и доверието в себе си.

Според Заричинова хората имат нужда от институции, в които да вярват и които защитават устоите на държавата строго, но справедливо.

"Нито отделните личности, нито някои партии, обединения, неправителствени организации биха могли да бъдат толкова силни, колкото са държавните институции”, отбеляза тя.

Полицията, която от години няма осезаемо присъствие в ромските гета, трябва да остане и след приключване на конфликта в Катуница, налагайки се едновременно като стожер на мира и защитник на закона, коментира още юристът.

По думите на Заричинова прави чест на всички трезвомислещи хора, „които станаха общественици и правозащитници и се противопоставиха на ширещия се расизъм, на насилието и омразата”.

Трябва да е ясно, че словото на омраза не се закриля от правото на свобода на изразяването и затова се санкционира, добави тя.

Тя призова прокуратурата да реагира много бързо и да спре процеса по легитимирането на езика на омразата.

"Подобно говорене влиза напълно в съставите на Наказателния кодекс, който
определя престъпленията против равенството на гражданите и не търпи расистко насилие, като това включва както действия, така и думи, печатан текст”, допълни Заричинова.  

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати