24 Април 2024 г. Сряда

Национална стачка парализира днес Гърция

2011-10-05 08:21:42

Гърция за пореден път днес ще бъде напълно парализирана заради 24-часова стачка, свикана по призив на двата най-големи синдиката в страната – на държавните служители и на служителите от частния сектор.

Стачката е в отговор на правителствените планове за съкращаване на хиляди държавни служители, за да бъдат спазени условията на международния спасителен план, съобщават гръцките медии.

 

Заради стачката няма да се движат влаковете. Очаква се проблеми да възникнат в графиците на полетите заради участие на авиодиспечерите в стачката. Училищата ще бъдат затворени, а болниците ще работят с намален състав.

Ръководителката на Комунистическата партия Алека Папарига призова за масово участие на работещите в стачката. Тя предвиди, че уволненията в държавния сектор ще надхвърлят 200 хиляди.

След седмица срещи с инспекторите от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка правителството разкри планове за свиване на държавния сектор чрез временното прехвърляне на 30 000 служители в т. нар. "трудов резерв".

Мерките, които ще бъдат включени в бюджета за 2012 г., се очаква да спестят на Гърция 300 милиона евро до 2012 г.

Прехвърлянето в трудовия резерв предвижда служителите да получават 60 процента от заплатите си и да им бъде даден 12-месечен срок да си намерят нова работа в държавния сектор, преди да бъдат съкратени.

Правителството уточни, че две трети от служителите, които ще бъдат засегнати от мярката, ще бъдат в близка до пенсионната възраст, отбелязва БТА.

Гръцкото правителство обяви и планове за нови данъци и такси, които трябва да осигурят 7,1 милиарда евро за бюджета през 2012 г.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати