24 Април 2024 г. Сряда

Фандъкова: Не поемам нереалистични обещания!

2011-10-05 08:09:35

По-малко от три седмици остават до 23 октомври, когато ще се проведат местните избори в България. Един от кандидатите за кмет на София е Йорданка Фандъкова, която заема този пост през последните 2 години, след като спечели частичните местни избори през 2009 г. 

Йорданка Фандъкова е родена през 1962 г. в гр. Самоков. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски”, специалност Руска филология. Има квалификации за учител в Институт “А. С. Пушкин”, Москва, бизнес администрация, директор-обучител по Програма на МОН и Френския културен институт, мениджмънт в образованието по Проект на МОН, Гьоте институт и Културконтакт – Австрия, както и в Българско училище за политика. Владее руски и английски.

Професионалната си кариера започва през 1985 като учител в 73. СОУ с преподаване на чужди езици “Владислав Граматик” – София, където през 1998 е назначена за директор. От 2005 до 2009 г. е заместник-кмет в Столичната община по образование, култура, спорт и превенции на зависимости. Била е депутат в 41-вото народно събрание и министър на образованието, младежта и науката.

Г-жо Фандъкова, преди две седмици направихте отчет на дейността на Столичната община. За какво обаче не ви стигна времето и остана несвършено за тези почти две години като кмет на София?

Две години в управлението на един град са твърде кратък период от време за решаването на сериозни проблеми. В София има много проблеми, голяма част от които са трупани години наред и тяхното решаване също изисква време. Времето е това, което никога не ни достига.

Не поемам нереалистични обещания. Когато говорим за неизпълнени ангажименти, по-скоро се отнася за процедурни проблеми или съдебни спорове, които възпрепятстват започването на реализацията на даден проект навреме. Мога да дам примери с изграждането на нов парк във Възраждане, което вече започна. Съдебни спорове обаче попречиха на по-бързото стартиране на проекта. Същото е и с реконструкцията на Западен парк и изграждането на голям атракцион, тъй като имаше обжалвания на подробния устройствен план и трябваше да се изчака решението на съда, но вече можем да започнем работа и по този проект. Това са проекти, които бях заложила в моята програма, но до този момент не са реализирани.

Беше изключително важно да не спираме, а да ускорим темпото за реализация на големите инфраструктурни проекти, които осигуряват трайното и устойчиво решаване на проблемите и развитието на града – метрото, изграждането на канализация, Околовръстният път, кръстовищата на две нива, реконструкцията на улици, изграждането на детски градини и училища. Това са конкретни резултати, които хората виждат и правят града ни по-красив и по-добър.

Борите се за втори мандат. През 2009 г., когато се кандидатирахте за първи мандат, казахте, че транспортът, чистотата и недостигът на места в детските градини са основните приоритети, които си поставяте. Какви ще се основните ви цели, ако отново станете кмет на столицата?

С началото на кампанията представих моята програма. Тя може да се види от всеки и по-скоро прилича на работен график, отколкото на предизборна програма. Безспорно транспортът и транспортната инфраструктура продължават да са един от основните приоритети. Другите са екологията и зелените политики, образованието, здравеопазването и социалните дейности, културно-историческото наследство.

Имаме и нови предизвикателства. Това са създаването на електронна община, за да можем да създадем удобство на гражданите и в същото време – прозрачност на всичко, което общинската администрация прави.

Другият приоритет е енергийната ефективност – санирането на общинските сгради. Имаме спечелен проект с европейско финансиране за саниране на девет училища. Имаме  голям напредък при цялостната енергийна ефективност на 19 детски градини. Предвиждаме създаването на специална програма и използването на европейски средства по Оперативна програма "Регионално развитие", за да стимулираме собствениците на сгради паметници на културата да са по-активни и да изпълнят ангажиментите си като собственици.

За последните 2 години имаме осигурени над 1 млрд. лв. европейски средства само чрез проектите, защитени от общината. Не включвам проектите, които се реализират от правителството, като Околовръстния път, изграждането на канализация по програма ИСПА и други.

Моят частичен мандат съвпадна с тежката икономическа и финансова криза. Това като че ли не се коментира много и може би е добър знак, защото означава, че кризата не се усети много от проектите на общината. Успяхме да продължим и да ускорим темпото на работа благодарение на европейските средства. Изграждането на метрото, което приключва след по-малко от година, е с европейски средства, включително и за купуването на подвижния състав за втори метродиаметър.

Още един много голям проект, за който вече имаме одобрение, е проектът за интегриран градски транспорт. Той е на стойност 63 млн. евро, с които ще бъдат закупени 50 тролейбуса. Ще бъдат изградени и 20 ключови кръстовища с интелигентно управление. Ще се построи и нова трамвайна линия от Семинарията до Студентски град и ще се извърши пълна рехабилитация на трамвайната линия по бул. „България“, което ще създаде възможност и за повишаване на скоростта, както и свързването на тази линия с метрото.

Успоредно с добрите неща има и не толкова – например заводът за боклука. Кога реално започва строителството?

Да привлечеш 100 млн. лв. безвъзмездна помощ и да започнеш строителството на съоръжението, което никога не е строено, не е неуспех. Аз категорично не приемам този упрек. Предишното правителство забави апликационната форма с една година, като не осигуряваше и гаранцията за държавното съфинансиране. Решението на първото заседание на Министерския съвет след идването на правителството на ГЕРБ беше именно гарантирането на държавното съфинансиране и през април 2010 г.  апликационната форма беше внесена в Европейската комисия.

За година и четири месеца ние получихме одобрение на първа фаза. Всеки, които има представа от големи европейски проекти, знае, че това е един нормален срок за одобрение. Комисията е длъжна за такъв огромен проект да проверява всичко – имахме много въпроси, давахме много отговори, правиха се допълнителни анализи, но това е част от работата. Важното е, че вече имаме резултат и в момента изграждаме първия елемент от инсталацията.

Аз поемам много конкретни и реалистични ангажименти и мога твърдо да кажа, че депото ще бъде готово след по-малко от 13 месеца. След приключване на конкурсите за компостиращите инсталации можем да кажем точния срок, който е 18 месеца. Срокът за изграждане на инсталацията ще зависи от одобрението на втората фаза. В решението за финансиране на първа фаза се казва ясно, че тя е неразривно свързана с втора фаза. Когато европейската комисия отпуска 100 млн. лв., тя не рискува да не продължи и да не се реализира проектът в цялост.

Отново през 2009 г. казахте, че най-важното е да си върнете контрола над Общинска банка. Две години по-късно контролът не е върнат. Защо и ще успеете ли да решите проблема с Общинска банка при евентуален втори мандат?

Техническата грешка, която беше допусната в едно писмо, всъщност не доведе до никакви фатални последици. Ние имаме ясна стратегия за връщането на Общинска банка. Никога не съм си мислила, че това ще е лесно и ще е бързо. Не мога да разбера защо хора, които са допуснали това да се случи, сега ни обвиняват, че не си връщаме контрола. Никой не се отказва лесно от това, което е придобил, особено когато става въпрос за много пари и по-скоро за контрол върху сериозни средства. Съпротива има и ние сме я очаквали.

Решението на Общинския съвет за свикване на извънредно общо събрание с конкретен дневен ред – промяна в устава и в състава на надзорния съвет, е от 14 юли. Ръководството на банката се възползва неправомерно от тази техническа грешка в писмото. Ясно е било, че се нарушава Търговският закон чрез това заявление за регистрация на извънредното общо събрание, въпреки това са го направили. Сега имаме разрешение от Агенцията по вписванията за допълване на дневния ред на редовното общо събрание, което е насрочено за 14 октомври. На следващата сесия на Общинския съвет трябва да бъде взето решението за начина на гласуването на нашите представители по останалите точки, които са предложени. Какъв ще бъде резултатът от това събрание, не можем да кажем. Не трябва да се мисли, че този проблем може да бъде решен лесно, важното е, че декларираме и показваме воля, както и че имаме стратегия. Вярвам в това, че ще си върнем контрола. 

Другият нерешен проблем са кварталните улици в столицата, които са в ями, липсват табели и улично осветление. Кога ще има промяна?

Всеки един от проблемите изисква комплексен подход и устойчиви решения. Успяхме да осигурим поддържане на основните булеварди на София. Улиците имат нужда от поддръжка, а не само от изграждане. Със средствата, които имахме за ремонти на улиците миналата година, подготвихме основните трасета за зимата и така спестихме около 2,5 млн. лв. Така влязохме по-сериозно във вътрешнокварталните улици. Далеч сме от решаването на този въпрос, но пътят ни е ясен и продължаваме напред.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати