26 Април 2024 г. Петък

Депутатите отново влизат в спор за конфликта в Катуница

2011-10-05 04:32:03
Очаква се днес депутатите отново да влязат в разгорещени дебати за ситуацията в страната след конфликта в Катуница. По предложение на "Синята коалиция" парламентът трябва да обсъди създаването на временна анкетна комисия за проверка на действията на МВР и правителството по време и след събитията в село Катуница.

Днешното заседание на Народното събрание е в първата сряда за октомври и по парламентарния правилник на него групите могат да предлагат на ротационен принцип точки в дневния ред, които не се гласуват. Първа от това днес може да се възползва "Синята коалиция".

Предложението на десницата е комисията да е съставена на паритетен принцип - по един представител от всяка парламентарна група и от независимите. Според тях звеното трябва да работи за срок от един месец. Под искането са се подписали депутати от БСП и ДПС.

Според десницата комисията трябва да провери защо жалбите, подадени срещу Кирил Рашков, са били спрени и кой е отговорен за това, както и дали има политичeски чадър над него, препятстващ проверката на доходите и имуществото му.

В мотивите си вносителите на искането за анкетна комисия посочват, че Народното събрание трябва да застане в центъра на консенсус между всички институции за предотвратяване на по-нататъшното разгаряне на конфликтите между българските граждани.

Депутатите ще обсъждат и промени в Изборния кодекс

Левицата предлага парламентът да обсъди три проекта за промени в изборния кодекс - един на ДПС и два на представители на БСП. Лютви Местан от ДПС предлага уточнение на знака "Х", с който избирателите могат да отбелязват вота си. Той иска за "Х" да се приема "всяко пресичане на две линии в една точка, което изразява по еднозначен начин волята на избирателя".

Мая Манолова от БСП предлага изменения, насочени към осигуряване на публичност и прозрачност в дейността на изборната администрация. Тя иска на заседанията на Централната избирателна комисия (ЦИК) да могат да присъстват представители на гражданското общество и да обявява стенографски протоколи от заседанията си. Според нея противното, каквато е досегашната практика, създава впечатление за партийна пристрастност и липса на обективност.

"Присъствието на наблюдатели на заседанията на избирателните комисии и публичното оповестяване на протоколите от заседанията на ЦИК ще дисциплинира членовете им и ще гарантира по-високата степен на обективност в техните действия, респективно - повече независимост от директивите на партийните централи", смятат вносителите. Те предлагат още да се забрани използването на държавната и общинската администрация и ресурси за целите на предизборната кампания.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати