26 Април 2024 г. Петък

Бойко дава акъл на ЕС: Свалете пенсиите до нашите!

2011-10-04 20:09:42

Европейските държави, които имат по-висок бюджетен дефицит от 3%, да направят пенсиите колкото в България и до една-две години ще решат проблема. 

Това посъветва премиерът Бойко Борисов страните, които решават в Люксембург финансови въпроси във връзка с проблемите в еврозоната, предаде агенция „Фокус“. 

На съвместна пресконференция с премиера на Чешката република Петър Нечас Борисов подчерта, че в българския парламент се опитват да променят конституцията и да бъде заложено, че никое правителство не може да си позволи повече от 3% дефицит. 

„Това трябва да влезе в обща европейска конституция и всяко правителство да си промени така конституцията. Всяка държава, която е закъсала и иска помощи, ако преведе пенсиите и заплатите такива, каквито са в България, веднага ще си оправи дефицита. Да направят пенсиите каквито са в България и след една-две години ще тръгнат нагоре“, сигурен е Борисов. 

„И ние искаме да направим пенсиите две хиляди евро, но бюджетът ще излезе на червено. Кой не иска да направи пенсиите високи? И ние искаме възрастните хора да пътуват, да живеят добре. Що за популизъм е това на европейските лидери? Нека да направят пенсиите, колкото в България тези страни, които имат бюджетен дефицит, по-голям от 3%, и това да бъде решение на Срещата в Люксембург”, посъветва още премиерът.

Той отбеляза, че в момента България е една от шестте най-дисциплинирани страни в Европейския съюз, на които им се вдигат кредитните рейтинги, които изпълняват ангажиментите и задълженията, които са подписали.  

„ колкото държавите изкарват, толкова да харчат. Никой не е длъжен да вади от своите бюджети, за да плаща на тези, които не са дисциплинирани. Има начин да се подпомогнат бедните. Това е чрез кохезионната политика, чрез еврофондовете“, смята Борисов. 

Той бе запитан от чешки журналисти за случая в Катуница и антиромските настроения в България. 

Премиерът заяви, че проблемът в Катуница е чисто криминален. Той подчерта, че всички подбудители, извършители, участници са били задържани и са в ареста. 

„Надявам се българското правосъдие да издаде необходимите присъди, но нека не им се бъркаме“, добави Борисов.

Той подчерта, че както в Чехия, така и у нас се полагат усилия за вкарването на ромите в училище. 

„Един образован човек може и да мисли, да работи и т.н. Полагаме огромни усилия в това“, каза още Борисов. 

От своя страна премиерът на Чехия Петър Нечас заяви, че страната му подкрепя България за влизането в Шенген. 

„Смятаме за много некоректно и нечестно, че се слагат още изисквания за влизането на България в Шенгенското пространство“, отсече Нечас. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати