29 Март 2024 г. Петък

Учителските заплати в България – най-ниските в ЕС

2011-10-04 19:37:42

Учителските заплати в България не се отличават от общата тенденция и държат последното място в ЕС. Това обяви Европейската комисия, която сравни преподавателските възнаграждения в общността, Турция, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. 

Според доклада учителският труд не е подобаващо оценен, но сравнително най-добре е заплатен в Люксембург, Дания и Австрия.

Особено ниски са началните заплати, бие тревога Брюксел. Тук България и Румъния са в дъното, но перспективите в северната ни съседка са по-добри, тъй като в края на кариерата си един учител може да разчита да се пенсионира с двойно по-голяма заплата от начинаещия си колега, докато в България това не е така.

Началните базови заплати на учителите в държавните и общински училища като цяло в ЕС са твърде ниски. В повечето страни, с изключение на Германия, Испания и Португалия, те са под средните доходи на населението.

Учителите обаче могат да разчитат на различни добавки за подобряване на квалификация, за стаж и други, които позволяват доходите им да се закръглят годишно на 61 804 евро в Дания, 44 775 евро във Финландия или на 35 580 евро във Великобритания.

В закъсала Гърция средната годишна учителска заплата е 22 817 евро, съобщава Европейската комисия.

В същото време в България учителят се разписва срещу 4271 евро годишно (заедно с добавките), или около 8353 лева.

България, Латвия и Литва са трите европейски държави, в които няма разлики в минималните заплати на учителите според образованието им и според вида училище. Преподавателят в предучилищните групи взема толкова, колкото и колегата му в гимназията.

Икономическата криза е ударила през 2010 г. доходите на преподавателите в училищата само в пет страни – Ирландия и Гърция, които са на програми за икономии срещу помощ от Европа, Испания, Латвия и Румъния.

Според доклада, който черпи данни за България от Националния статистически институт, заплатите на учителите у нас вървят нагоре. 

Изследването цитира увеличение между 7 и 13 на сто на заплатите на старшите и главните учители у нас през 2010 г. в сравнение с предходната година. 

Същевременно обаче през 2008/2009 г. България, Румъния, Италия и Гърция са били единствените държави, които не са индексирали учителските заплати спрямо инфлацията, което естествено е довело до обедняване на съсловието и до намаляване на покупателната му способност. 

В същата година учителските заплати са били намалени в Унгария, когато тогава изпитваше сериозни икономически трудности.

Европейският доклад показва, че годишната заплата в България на един начинаещ учител през 2010 г. е 5796 лв. годишно, а на колегата му с 10 и повече години трудов стаж е 6192 лв. годишно. В евро основната учителска заплата за година у нас е 2761 евро, а заедно с учителските добавки става 4271 евро.

Директорите на училища вземат между 7080 и 12 960 лв. (около 3600-6600 евро) годишно според стажа си и размера на училището, което оглавяват.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати