29 Март 2024 г. Петък

Кой ще го слуша Борисов в Европа, възмути се Станишев

2011-10-04 19:25:10

БСП обмисля да поиска изслушване на мистъра на финансите Симеон Дянков по изпълнението на бюджета за тази година.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в централата на партията.

„Не е имало период в новата българска история в период на криза да не е имало индексация на доходите. Днес разбирам, министър-председателят препоръчал на европейските страни да си намаляват пенсиите. Кой ще го послуша? Никой няма да го послуша, така както все по-малко го слушат и българските граждани", възмути се  лидерът на социалистите.

Станишев заяви, че ще иска изслушване в парламента на финансовия министър Симеон Дянков, тъй като социалистите имали „притеснителни данни“ и можело да се стигне до актуализация на бюджета. 

„Идеята на правителството е да закрепят нещата до изборите и след това ще се оправят в друга ситуация. Ще настояваме правителството да внесе и по-бързо бюджета за 2012 г. Да не го крият като проект, а да се знае какво готвят за българските граждани”, добави Станишев. 

В тази връзка червеният депутат Михаил Миков отбеляза, че 208 млн. лева са задълженията на общините, като най-тежка е ситуацията във Видин и Сливен.

„Във Видин заради липса на средства в една от детските градини децата са на гербаджийска диета – на ориз и картофи, мляко се дава на най-малките. Днес дори е спряна водата на сградата на общината“, посочи той.

Станишев пък отбеляза, че все повече се превръщаме в полицейска държава, в репресивна страна. 

„За първи път след 20 години демокрация сме напът да изгубим нашата свобода да избираме свободно и нашият глас да бъде отчетен честно. Това го казваме не само ние, казват го всички демократични партии извън ГЕРБ", посочи Станишев.

Според него проблемът с липсата на правова държава се илюстрирал в Катуница и ситуацията с ромите.

"Задайте на отпускаря, който ходи по концерти, един въпрос – колко пъти за две години и половина е събирал съвета за етнически и демографски въпроси”, посочи Станишев, визирайки председателя на предизборния щаб на ГЕРБ и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Станишев се възмути още от намеренията на председателя на парламента Цецка Цачева да разпусне парламента около изборите, което лидерът на БСП определи като „селски номера“.   

„Идеята е парламентът да не работи, да не събира кворум и да тичат техните депутати под ръководството на техния отпускар. Това няма да стане”, закани се Станишев. 

Той предупреди Цецка Цачева, че ако решението й, което било „на ръба на правилника”, бъде прието, от БСП са й подготвили „някои неща, които ще я изненадат неприятно”.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати