19 Април 2024 г. Петък

Борисов: Законът за конфискацията ще бъде гласуван, въпреки че не се приема добре в самата Европа

2011-10-04 11:06:17
Законът за конфискация на имуществото, придобито от престъпна дейност, без съдебно решение ще бъде приет, въпреки че тази практика не се приема добре и в самата Европа,. Това каза на едночасова среща с българската общност в чешката столица Прага премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус". По думите му начинът, по който е разписан, дори в препоръките на Европейския доклад, в много държави би се приел едва ли не като връщане на комунизма. 

"Конфискация без съдебно решение. Да, днес сме ние, няма опасност от нарушаване на демокрацията. Утре ако са други, вземат ти къщата, след две години други ти я върнат, през това време се е разрушила – кой ще я плати?", коментира Борисов опасностите от това решение. В същото време отбеляза, че в Брюксел "са вече толкова наплашени от България през тези 20 години, че казват "не, искаме да го има".

Премиерът е бил питан защо за ГЕРБ са важни президентските избори и не е ли по-добре за пред света - те да бъдат спечелени от опонентите му и управлението да има коректив. "Не дай Боже – падаме на президентските избори – веднага на другия ден ще поискат предсрочни избори", отговори Борисов.

Той сподели, че е обмислял да "извади неутрален човек" или да подкрепи чужд кандидат, но се отказал, защото  "тук няма политическа класа"Защо не питаш сър Алекс Фъргюсън – защо му е да участва в Шампионската лига? Защо не си играе само в един турнир, защо участва във всички купи, защо участват на три фронта? Защото, ако си отбор това е състезанието, участваш и биеш. Не се предават, не казваш – това мен не ме интересува".

Той изрази надежда, че новата президентска власт ще извади агентите на Държавна сигурност наяве и няма да спира с вето законите, които Европейският съюз очаква от България.

Запитан за борбата с организираната престъпност и как е възможно в цяла Източна България да се разпорежда само една групировка, Борисов отговори, че работи с изключителни усилия, за да разбие монополите. По думите му правителството преобразува военното летище в Балчик в гражданско, именно за да отнеме от монопола на варненското. Добави, че участие в летищата на Варна и Бургас има и германската "Фрапорт".  "За да ти угодя, трябва да изгоня "Фрапорт"Вече влезе и "Луфтханза", влезе и "Катар Еъруейз", довчера бяха само "България Еър". Това е пътят."

Премиерът съобщи, че интерес към участие в концесионирането на варненското пристанище са проявили пристанищата в Хамбург, Ротердам и Дубай.

Помолен да коментира искането на "Атака" На бодлива крава Бог рога не дава" и поясни, че когато някой знае, че няма да дойде на власт, говори по-свободно.  Допълни, че идеята на Сидеров противоречи на европейските ценности.

Борисов отдели време да представи и инфраструктурните проекти Всеки ден оставям зад мен по 30 километра път". По думите му българските инфраструктурни проекти вече се дават в Европа за пример - за публичност и честност на процедурите и как се изпълняват.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати