26 Април 2024 г. Петък

Заради високи цени Турция ще спре доставки от "Газпром"

2011-10-04 05:35:48
Турската държавна компания "Боташ" съобщи, че ще спре около една трета от доставките на руски газ заради високите цени на синьото гориво, съобщават местните вестници. Анкара планира да прекрати количествата от газопровода, който минава през Украйна, Молдова, Румъния и България. От "Газпром експорт" отричат да са получавали официално писмо от "Боташ".

"Прекратяването на договора въобще не означава влошаване на отношенията ни с Русия, защото ние сме добри стратегически партньори", обяснява турският енергиен министър Танер Йелдъз, цитиран от вестник "Хюриет". Той не очаква да бъдат спрени доставките по това направление, защото най-вероятно към тях интерес ще проявят частни компании.

Количествата, пренасяни за Турция по това трасе, са около 6 млрд. куб. метра, а общо държавата купува от Русия около 18 млрд. куб. метра. Договорът между "Боташ" и "Газпром експорт" (100% дъщерно дружество на "Газпром") изтича в края на тази година и Анкара съобщава, че не смята да го продължи. Причината е, че "двете страни не са успели да се договорят за желаното от Турция намаление на цените на природния газ", пише вестник "Хюриет".

Съобщението на "Боташ" идва дни след като Танер Ялдъз предупреди, че това може да се случи. Тогава той обясни, че все пак Анкара се надява да бъде постигната договорка между двете държави.

Заради високата цена на газа от Русия в момента синьото гориво за крайните потребители струва 710 турски лири (558.06 лв.) за 1000 куб. метра в Истанбул и 700 турски лири (550.20 лв.) за 1000 куб. метра в Анкара без ДДС. За сравнение, цената на газа в България е 594.37 лв., но ние не разполагаме нито с алтернативни маршрути, нито с алтернативни източници.

Турция купува природен газ от Русия по три договора - за 6 млрд. куб. метра (изтича в края на годината и ще бъде прекратен), за 16 млрд. куб. метра и за 8 млрд.куб. метра. Освен това страната получава синьо гориво от Иран по газопровод, от Алжир и Нигерия под формата на втечнен газ, а има и сключени договори с Азербайджан и Туркменистан.

Турция е един от най-големите потребители на руски газ. "Газпром" доставя синьо гориво в страната по две направления - през Украйна - Молдова - Румъния и България и по т.нар. газопровод "Син поток" по дъното на Черно море. Световните медии припомнят, че през 2010 г. Москва е изнесла за Анкара 18 млрд. куб. метра газ при общ експорт на руската компания от 138.6 млрд. куб. метра.

Турция е изчислила, че за последните две години и половина цената на природния газ се е повишила с 39 на сто. Това е довело до ръст на цените за крайните потребители от около 15% и увеличение на електроенергията с до 10 на сто.

Това не е първият опит на Турция да предоговори стойността на синьото гориво. Подобни разговори водеха в средата на март президентът на Русия Дмитрий Медведев и премиерът на Турция Реджеп Таийп Ердоган. До съгласие между двамата обаче така и не се стигна. Остава отворен въпросът и за преминаването на газопровода "Южен поток" през териториалните води на Турция.

Заявка за разрив в преговорите се появи при посещението на турския президент Абдула Гюл в Москва през септември. Тогава той подчерта, че все още не са приключили преговорите между двете страни за цената на руския газ и че "Анкара се надява да положителен резултат от тях", припомня "Ройтерс". Русия от своя страна се надява, че Турция ще разреши преминаването на газопровода "Южен поток" през териториалните й води.

В момента Европейската комисия чрез своята дирекция "Конкуренция" разследва над 20 компании - дъщерни дружества на "Газпром" или негови партньори в Източна и Централна Европа. Причината - Брюксел се съмнява, че има нарушение на условията за свободна конкуренция на общоевропейския пазар.

В България съвместно с Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ЕК разследва четири дружества - държавните "Български енергиен холдинг", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и частната "Овергаз" (в нея съсобственик е "Газпром"). От руската компания излязоха в сряда със становище, че са изненадани от проверките на Брюксел, но ще окажат пълно съдействие.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати