26 Април 2024 г. Петък

Местан: "Атака" е резервът на ГЕРБ за балотажа

2011-10-03 16:40:07

"Напоследък се прави един отчаян опит "Атака" да се еманципира от властта и да се представи едва ли не като опозиция на днешното управление на страната. Мисля, че "Атака" "са подпомогнати" в тези си усилия и от основния управляващ субект ГЕРБ. Това не е никак случайно".

Това заяви заместник-председателят на ДПС Лютви Местан по казуса "Катуница" и последвалите го събития.

Според анализите на партията "това е добре премислен сценарий", в който управляващите гледат на атакистите като на свой политически резерв, затова позволяват трупането на дивиденти на Волен Сидеров от случая в Катуница.

"Струва ми се, че ГЕРБ имат не по-малък интерес това да се случи (...) "Атака" май е единственият резерв на ГЕРБ за втория тур. Така че колкото повече вот се консолидира около Волен Сидеров, толкова повече гласове той би прелял в кошницата на Росен Плевнелиев на втория тур“, обясни сценарият Местан.

Иначе няма съмнение, че "Атака" са част от парламентарното управляващо мнозинство в страната, категоричен беше той.

В тази връзка отказа от номинация за кандидатпрезидентска двойка от страна на ДПС Местан определи като "горчиво осъзнаване на факта, че българското общество все още не е готово" за такава номинация.

 

С този мотив той обясни, че ДПС няма да изрази категорична подкрепа за някой друг кандидат на първи тур, но пък политическата им оценката, че управлението на страната е „пълен провал“, щяло да насочи „зрелия избирател“ на партията.

„За втория тур ние ще имаме много ясна, много категорична позиция, т.е. на втория тур ще си кажем тежката дума. Никак не е изключено тя да се окаже определяща“, закани се Местан.

„Но за да има истинско състезание, най-важният въпрос, който трябва да се реши, е предизборната ситуация да излезе от екстремалното си състояние и да влезе в нормалното си русло. Трябва да бъде цивилизована надпреварата за държавен глава“, призова той.

Иначе същинските въпроси за проваленото членство в Шенген и провалените политики на управляващите остават на заден план, предупреди той.

"Огромен гаф", осъзнат вече от премиера Борисов, така Местан нарече ръководния пост на силовия министър Цветан Цветанов в предизборния щаб на ГЕРБ.

"Освен ако и този ход не е бил преднамерен и добре премерен", подчерта той.

От партията предупредиха за реалната опасност вотът да бъде подменен чрез подмяна на мотивите за гласуване – страхът да замени свободата.

"Нас родната полиция ни пази", предупреди Лютви Местан.

"Категорично не приемаме цял етнос да се дамгосва като престъпен. Не може да се говори за българска престъпност, за турска престъпност или циганска престъпност. Има престъпления, извършени от българи, от турци, от роми, които трябва да получат присъди от българския съд“, повтори тезата на партията заместник-председателят си.

Според него случаят в Катуница е бил явна провокация именно към Движението за права и свободи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати