Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Дек 4
Начало arrow България arrow Безработицата в България - рекордно висока

Безработицата в България - рекордно висока

  Print E-mail
2011-10-03 06:11:48
източник: dnevnik.bg

Плавно, но постоянно нарастване до рекорд - така може да се опише движението на безработицата в България. През август нивото й е достигнало 11.7% от икономически активното население, което е най-високото от началото на кризата, показват данните на статистическата служба на Европейския съюз (ЕС) Евростат.

От числата се вижда, че пазарът на труда у нас продължава да се влошава, а единствено в Гърция безработните се увеличават с по-бързо темпо. Спрямо август 2010 г. в 16 страни от ЕС безработицата намалява, в 10 нараства, а единствено в Румъния няма промяна. Значителен спад има в Латвия и Литва, въпреки който обаче тя е много висока.

Данните на Евростат, която ползва информацията на Националния статистически институт, се разминават драстично с твърдението на министъра на труда Тотю Младенов от края на миналата седмица, че хората без работа са 9.5% - колкото е средното ниво в Европа. Причината за разликата е, че той цитира данни на Агенцията по заетостта, която брои за безработни само регистрираните в бюрата по труда.

Така извън обхвата й остават освободените от сивата икономика и част от продължително безработните и обезкуражилите се, че някога ще намерят работа, които не виждат смисъл да се записват на трудовата борса.

От данните на НСИ се вижда, че през последната година най-големи съкращения е имало в строителството, преработващата промишленост и търговията. Във всеки от тези сектори наетите с трудов договор са намалели с около 15 хил. На този фон леко, с по 2-3 хил., са се увеличили заетите в туризма, финансовите и застрахователните дейности и тези с имоти.

Междувременно Институтът за пазарна икономика публикува оценка на въздействието на мерките за субсидирана заетост на министерството на труда. Анализът показва, че през 2011 г. изпълнението им е довело до нетна загуба за икономиката от близо 69 млн. лв.

Изводите са, че "държавата не може да създава заетост и да намалява безработицата ефективно и трайно". Заради това икономистите посочват, че управляващите трябва да насочат усилията си към намаляването на бремето върху частния бизнес, като облекчат облагането на труда и на процедурите за наемане и освобождаване на работници.

Негативна новина за пазара на труда дойде и от проучване на Българската стопанска камара. То показа, че над половината от компаниите няма да увеличат заплатите през 2012 г. (още на dnevnik.bg). Основната причина е влошеното състояние на фирмите и/или на бранша.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?