19 Април 2024 г. Петък

Масларова: Експериментите гонят работещи към сивия сектор

2010-07-26 10:20:41

Образованието, здраве и входовете в пенсионната система - това са концептуални неща, за които в момента не се мисли.

Това е една от основните критики на бившия социален министър Емилия Масларова към идеите за пенсионната реформа, които се налагат в момента. 
Тя подчерта, че мисленето за пенсионната система е всъщностмислене за бъдещето и не може да се изгражда една такава структура, без да има план за следващите поне 30 години напред.

Не може да променяш всяка година по нещо - това води до несигурност, която сама по себе си отблъсква и съответно изважда и дори изгонва хора от пенсионно осигурителната система, посочи Масларова. 
Според нея в момента една част от намаляването на приходите от вноски се дължи именно на това, че българските граждани нямат сигурност и съответно стимул да правят своите вноски.

Има сериозен наплив за бързо пенсиониране и хората се пенсионират в първия възможен момент, за да не ги хванат промените, които те самите не знаят какви ще бъдат, допълни Емилия Масларова. Според нея трябва да се наблегне на стимулите за това, хората да останат на работните си места възможно по-дълго време.

Трябва да има дискусия и национален консенсусИ да не се правят експерименти с това, което е набелязано, подчерта бившият социален министър, като изрази готовността си да събере в подкрепа на Тотю Младенов всички бивши социални министри.

Като сериозен проблем Масларова посочи няколко фактора.Демографската криза и бъдещото поколение, от което половината може да се очаква след 20 години да саполуграмотни, неквалифицирани и съответно осигурени на минимална работна заплата, което като фактор ще затрудни хода на пенсионната реформа.

Също така в концепцията за пенсионна реформа, според Масларова, не могат да се откъснат мисленето за трудовата медицина и инвалидните пенсии, които трябва да станат помощи".

Пенсия - това е само това, което всеки внасят по време на трудовия си стаж. Помощ е това, което обществото предоставя на хората в неравностойно положение, обясни бившият министър.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати