25 Април 2024 г. Четвъртък

Лот 1 на Струма - най-екологичният и сложен в ЕС

2011-10-02 06:53:55

Премиерът Борисов обясни защо Лот 1 на магистрала „Струма" е толкова скъп. 17-те километра от Долна Диканя до Дупница струват 58,534 млн. лв. без ДДС.

„Днес започва изграждането на най-екологичния и сложен проект за България. Няма друг такъв и в страните от ЕС, затова и стойността за изпълнение на участъка от Долна Диканя до Дупница е толкова висока, обясни Борисов по време на символичната първа копка на обекта.

Той ще се изпълнява така, че да бъдат опазени околната среда и биологичното разнообразие. Включва строителството на 15 съоръжения, включителноподлези и тунели за преминаване на едри и дребни животни.

„Всички водостоци се проектират така, че да бъдат удобни за преминаване на дребни животни, без да се налага те да влизат във водата", допълни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя подчерта, че се работи усилено и по подготовката на ЛОТ 2 „Дупница - Благоевград".

Председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров декларира, че стриктно ще следи за качественото изпълнение на строително-монтажните работи по обекта и за завършването му в определения срок от 25 месеца.

За изпълнител на отсечката е избран консорциум между„Главболгарстрой Инфраструктурно строителство", „Пътстрой 92" и италианската „Импреса", след като обединението е предложило най-ниска цена от 58 534 000,00 лева.

ДЗЗД „Инфраструктура магистрални пътища" е фирмата, избрана за консултант на обекта, като стойността на договора за надзор е 269 400,00 лева.

АМ „Струма" е част от Трансевропейската магистрала Север - Юг и Четвърти Трансевропейски транспортен коридор. След завършването на проекта страната ни ще  има скоростна връзка между черноморските пристанища и тези на Бяло и Адриатическо море.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Транспорт", като 80% от средствата са осигурени от Кохезионния фонд на Европейския съюз, а 20% - от държавния бюджет.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати