20 Април 2024 г. Събота

Плевнелиев чака уволнения за бездействалите срещу Цар Киро

2011-10-01 09:06:54

Всички прокурори, полицаи и данъчни, които са бездействали срещу Кирил Рашков трябва да бъдат уволнени, а изпълнителната власт да даде отчет за случая, заяви кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев в коментар на събитията в село Катуница по Дарик радио. Убийството на 19-годишния Ангел отприщи недоволството на жителите на селото срещу Цар Киро и родата му и бе последвано от вълна на протести и напрежение в цялата страна.

Според Плевнелиев изпълнителната власт трябва ясно да каже кой какво е свършил или не е свършил по случая. „Очаквам от компетентните органи, това е задължение и на президента, да покажат, че моделът работи, че институциите по веригата са си вършили работата“, заяви Плевнелиев в предаването „Седмицата“.

Попитан дали вътрешният министър Цветан Цветанов трябва да прекъсне отпуската си заради последните събития, той коментира, че в такива ситуация не е толкова важен конкретен човек,  колкото институциите да бъдат адекватни.

Плевнелиев заяви, че като президент ще подкрепя изпълнителната власт да налага държавност, да се спазват правилата и че няма да премълчава нищо. Той е категоричен, че няма да иска повече правомощия, защото сегашните са достатъчни, но трябва да бъдат напълнени със съдържание.

 

Обеща, че ако бъде избран за държавен глава, ще се среща много по-често с хората и всяка седмица ще се явява в парламента. 

„Задължение на държавния глава е да излезе и да поздрави депутатите и да им напомни, че те са поели ангажименти по национални приоритети“, заяви Плевнелиев.

Относно строежа на АЕЦ „Белене“ той подчерта, че не може централата да бъде строена на базата на една креативна декларация, и без да е ясно колко ще струва. Уточни, че не е нито „за“, нито „против“, докато не станат ясни всички цифри, плюсове и минуси.

Той е за продължаването на мисията на България в Афганистан. Обяви още, че като държавен глава ще настоява за по-висок бюджет за здравеопазване. 

По думите му трябва да бъде продължена инициативата „Българската Коледа“, която започна Георги Първанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати