27 Април 2024 г. Събота

Съвет за сигурността при президента на фона на протести

2011-10-01 05:55:34

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента ще се проведе днес на фона на редица протести в София. Демонстрации се организират и в повечето големи градове в страната.

Държавният глава свика КСНС от 14,00 часа днес заради вълната от напрежение, която заля страната след събитията в Катуница. Темата на заседанието е: "Актуални проблеми на вътрешната сигурност. Неотложни мерки за гарантиране на реда и законността в страната и недопускане на етническо напрежение".

Доклади по темата ще изнесат и.д. министър на вътрешните работи Веселин Вучков, и главният секретар на МВР Калин Георгиев. На заседанието е поканен и главният прокурор Борис Велчев.

Според закона за КСНС членове на Съвета са председателят на Народното събрание, министър-председателят, министрите на отбраната, вътрешните работи, външните работи и финансите, председателят на ДАНС, началникът на отбраната и председателите на парламентарните групи.

 

За същото време е насрочен национален протест под мотото "България – събуди се!", който се организира във Facebook. Към момента над 6000 души са заявили участие.

Друг протест, организиран в социалната мрежа – "Национален Протест срещу безобразията в България", е насрочен за 19,00 часа в няколко големи градове. Организаторите твърдят, че инициативата им е гражданска и призовават протестите да не се политизират.

Част от създадените след събитията в Катуница групи във Facebook обаче бяха изтрити. Това се случи и с най-многочислената – "В подкрепа на арестуваните българи в село Катуница", която играеше ролята на координатор на протестите в страната. В нея участваха над 70 000 души.

Днес три политически сили организират протестни прояви в столицата. ВМРО организират митинг пред сградата на Народното събрание, който ще се проведе от 10,30 до 14,00 часа.

От 11 часа започва митингът на партия "Атака" пред Археологическия музей срещу президентството. В 14,00 часа от пилоните на НДК пък ще тръгне шествие, организирано от БНС.

От столичната община уточняват, че трите прояви са съгласувани с условието да се проведат извън зоните за сигурност на президентството и Народното събрание.

На този фон е отменено планираното шествие на ромите. Датата 1 октомври е ден за отбелязване на "Европейския ромски прайд", но заради ситуацията у нас той ще се проведе под различна форма. В София, Велико Търново, Враца, Лом, Стара Загора младежи от български, ромски, турски произход ще раздават на гражданите детски рисунки, есета и пожелания с посланието на инициативата "Имам една мечта: Да учим и живеем заедно".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати