18 Април 2024 г. Четвъртък

Борисов погва ЕРП-тата: Не ме интересуват лобистите

2010-06-20 18:49:40

Утре премиерът Бойко Борисов ще предаде доклада на ДКЕВРза елразпределителните дружества на Националната агенция по приходите (НАП) за проверка.

 

Има нарушаване на данъчните закони, категоричен е премиерът Борисов. 
След проверката на НАП, евентуално тези нарушения могат да стигнат и до прокуратурата.

 

След като са станали ясни констатациите от проверката, вчера ДКЕВР е взела решение да намали с 3%за всички дружества признаването на разходите за технологични загуби.Това стана ясно на извънреден брифинг на премиера съвместно с шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Това е съществено намаление на признатите разходи и ЕРП-тата са недоволни от това, категоричен е председателят на ДКЕВР.

С 2,5-3% ще се намали цената в следствие на това и означава, чесамо с около 2 % ще поскъпне токът от 1 юли, а не както се предвиждаше с 5%, обяви още Семерджиев.

 

Припомняме, вчера премиерът Борисов се закани, че ще спре повишението на тока, тъй като по никакъв начин не му е доказано, че увеличението е обосновано.

 

Това, което правим в момента, ще ни донесе много неприятности, подчерта премиерът. 
По думите му огромни лобистки кръгове не само в България, но и в Европа ще окажат и оказват огромен натиск върху нас, допълни още той.

За да поясни точно какъв натиск се оказва върху него, Борисов каза, че срещу него Румен Гайтански - Вълка е завел дело в Ню Йорк заради прекратяването на концесията с неговите фирми по чистота.

Премиерът посочи още, че има предвид публикации в западната преса, изказвания на уважавани от негопосланици, които му казвали, че новите демокрации трябвало да си учат урока.
"Но аз смятам, че от канцлера Меркел и от подобни политици съм си научил урока, че нищо не трябва да се крие от обществото", подчерта министър-председателят. ДКЕРВ не трябва да има никакви тайни, убеден е Борисов.
"За да махна натиска върху регулатора, присъствам на днешната пресконференция", поясни той.

Премиерът смята, че държавният регулатор така трябва да си върши работата - "че да е справедливо за българските граждани". "Искаме в България да има ред", подчерта Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов е доволен от доклада на Ангел Семерджиев. По думите му при съпротивата, която имало за проверките, резултатите на председателя на ДКЕВР е огромен успех.
Имайте предвид, че половината, да не кажа и по-голямата част от съвета там, ако ги проверите кой къде и по какъв начин е обвързан, ще видите, че почти всеки в сегашния съвет е обвързан с електроразпределителните дружества", с тези думите премиерът се обърна към медиите, за да очертае по-ясно ситуацията.

Готов съм да понеса разговор с ЕК, каза още премиерът. "Сигурен съм, че ще стигнем и до там в следствие на тези проверки, допълни той.

Бойко Борисов подчерта, че ще защити позицията ни пред Брюксел, че не гоним инвеститорите от България, както го обвиняват, а искаме те да спазват родните закони.
Изцяло сме справедливи, изцяло сме прозрачни, изцяло сме честни, изтъкна министър-председателят. Честни сме и към ЕРП-тата, смята Борисов.

По-сериозните нарушения са в дейността по лицензирането на външни дейности.

Установено е, че почти всички дейности при CEZ и при EON са изнесени в компаниите майки, те от своя страна са превъзлагали тези дейности, посочи още Ангел Семерджиев. CEZ също така непазарно са увеличавали разходите си за външни услуги. Това тепърва допълнително ще се проверява.

Според председателя на държавния регулатор по отношение наинвестиционните си програми дружествата има в какво още да вложат средства, за да се понижат авариите и да се повиши качеството на предлаганата от тях услуга.

ЧЕЗ имат малки пропуски при планирането на възстановяване на средства по присъединяване, посочи Семерджиев. 
ДКЕВР критикува EO.N за неизпълнение на инвестиционната им програма, в резултат на което се е понижило качеството на обслужване на клиентите на дружеството.

Очакваме обяснения от самите дружества, посочи още Ангел Семерджиев.

Той изтъкна, че по времето, в което е текла проверката на ЕРП-тата, рязко са намалели жалбите на граждани. Дружествата обаче са съдействали на комисията.

Дружествата трябва по-често да бъдат проверявани, е изводът на държавния регулатор. 

Отчетени са и някои нарушения по отношение нарегулаторното счетоводство, каза още Семерджиев. 
Според него ЕРП-тата могат да подобрят дейността си поотчитане на разходите за амортизация.

Техническото състояние на електропреносната мрежата се подобрява в последните няколко години. 
Това сочи от друга страна докладът от проверката на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която бе направена в последните няколко седмици.

Похвалите, констатирани в доклада на ДКЕВР, сочат, че като цяло дружествата са осъществявали дейността си в съответствие с европейските стандарти.

Припомняме, в началото на седмицата ДКЕВР обяви, че е изготвен доклад след приключилия регулаторен одит в електроразпределителните дружества.
Бе оповестено, че са открити сериозни нарушения на лицензионните им условия. Основно нарушенията са са в начина на предоставяне на част от дейността на външни фирми, а също и при структурирането на капитала.

Тогава от елразпределителите реагираха незабавно, изразявайки изненадата си, че докладът се коментира пред медиите преди те да са го получили. 
Източници на news.bg обърнаха внимание и на някой сериозни нередности при работа на одитиращите експерти на ДКЕВР, както и на някои подвеждащи констатации на регулаторния орган.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати