20 Април 2024 г. Събота

КНСБ натиска за коледен пенсионерски бонус

2011-09-30 13:15:24

Коледни добавки за пенсионерите с ниски пенсии поискаха от КНСБ. Идеята е диференцираното подпомагане да се насочи към най-ощетените възрастни – с пенсии до 400 лева.

Така, ако управляващите одобрят идеята, три четвърти, или милион и 900 хиляди от пенсионерите, ще получат глътка въздух преди празниците.

От синдиката предлагат добавките да бъдат между 20 и 50 лева в зависимост от размера на пенсията.

Око предложението се приеме, хората, които получават до 136 лева пенсия, ще вземат 50 лева коледна добавка.

За тези с месечно възнаграждение до 250 лева допълнителните средства ще са 30 лева, а възрастните, които получават до 400 лева пенсия, ще вземат 20 лева коледна добавка.

„По този начин родителите ни ще получат по нещо за празника, за да могат да изкарат“, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

За целта ще са нужни около 60 милиона лева, но от КНСБ смятат, че намирането на тези средства няма да е проблем за бюджета. Предложението ще бъде обсъдено и с КТ "Подкрепа" и след това ще бъде внесено за обсъждане в тристранния съвет.

Междувременно за увеличение на всички пенсии още от тази година се обяви Съюзът на пенсионерите към двата синдиката и други организации на възрастните хора.

От организациите представиха данни, според които у нас над 1 млн. и 300 хил. от общо 2 млн. и 700 хил. пенсионери живеят с месечен доход от 130 лева. За сравнение те посочиха, че средната пенсия в Европа е между 450 и 800 евро.

Организациите предлагат до 7 октомври да бъде свикан Съветът за тристранно сътрудничество с участието на пенсионерските лидери. Пенсионерите поискаха още спешна среща с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков.

Ако до 7 октомври не получат отговор на исканията си, пенсионерите подготвят национален протест на 14 октомври в столицата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати