26 Април 2024 г. Петък

Лошата страна на "Фейсбук"

2010-07-25 23:54:09
- Изтегли ли си днес късметчето на деня? А щастливото ти число разбра ли кое е? И само още нещо да те питам... направи ли си нова ферма?
- Ферма ли? Такава във "Фейсбук"? Още не, но ей сега започвам, само първо да кажа на съседа и той да знае...


И така шест години.

Един е необходим да каже на приятеля си, той пък да спомене на съседа, съседът на продавача в близкия магазин, а той – на децата си. И ето как в един момент "Фейсбук" се превръща от интернет мрежата на Харвард в световен феномен.

Компанията регистрира 500-милионния си член тази седмица, а и си постави за цел да догони медийния гигант "Гугъл" с рекордните един милиард потребители. Това съобщи в сряда изданието "Лос Анджелис таймс"Фейсбук".

Със сигурност всеки е наясно, че кандидатстването за работа например изисква старателна подготовка – CV, аргументация защо човекът е подходящ за позицията, интервю, а може би две или три. И дотук... Или пък не съвсем?

Британско проучване сочи, че работодателите често разглеждат "Фейсбук" профилите на своите кандидати и включват наблюденията си в крайното решение, пише БТА. Половината от анкетираните са отказвали работа на хора, след като са намерили нещо отблъскващо за тях в интернет портала.

Но тази практика не се изчерпва само с работодателите, добавя още агенцията. Все по-голям брой кредитори и застрахователи решават да се възползват от услугите на мрежата.

Кредиторите например могат да използват "Фейсбук", за да определят дали един човек е добър кандидат за заем. А в случай че той вече дължи пари на кредитната компания, съществува и възможността тя да открие активите му, като следи действията му онлайн. А ако човек разполага и с богат снимков архив, нещата значително се улесняват.

Подобна е ситуацията и за застрахователите. Преди време фирма отказа на своя клиентка да изплати компенсацията й за депресия, тъй като във "Фейсбук" били публикувани нейни снимки, на които тя се усмихва, пише още БТА.

Оказва се обаче (поне в отделни случаи), че обстановката става още по-нажежена, когато в ситуация са замесени близки или роднини на човек.

Блогът Mashable например разказва за жена, която загубила родителските си права, след като бившият й съпруг доказал по време на развода им, че тя предпочита да прекарва времето, отглеждайки зърно във "Фармвил", отколкото с децата си. Или за друга, която след раздялата с мъжа си сменила статуса си във "Фейсбук" на "неомъжена", в резултат на което от ярост той връхлетял в дома й и я намушкал неколкократно с нож, съобщава още агенцията.

И така, в крайна сметка се оказва, че споделянето на онези снимки, с които човек на момента може да е изключително горд, може значително да намали шансовете му за реализация в бъдещето или че поддръжката на една привидно незначителна ферма може да има нежелани последици в реалността.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати