19 Април 2024 г. Петък

Вяли протести! Тече подготовка за почивните дни

2011-09-30 05:24:37

Тази вечер обстановката в страната е спокойна, а протестите в София и Пловдив заради събитията в Катуница минаха вяло и без инциденти. Заявката на протестиращите обаче е за мащабни прояви в събота и неделя.

Пловдив

Значително по-малко хора от предходните дни се събраха тази вечер на площад „Съединение” в Пловдив в очакване на нов протест.

След като в понеделник и вторник заради нарушаване на обществения ред и расистки скандирания бяха арестувани над 100 души само в града под тепетата, днешното събиране беше далеч по-мирно, липсваха и агресори.

По-рано през деня футболни клубове на пловдивските отбори „Ботев” и „Локомотив” взеха решение в неделя от 17 часа да проведат общ протест в защита на жителите на Катуница.

Представители на двете агитки се срещнаха с директора на пловдивската полиция Тодор Чонов, за да набележат общи мерки и предотвратят евентуални ексцесии и сблъсъци с органите на реда по време на митинга.

На общия протест на феновете на „Ботев” и „Локомотив” ще бъдат поставени различни искания, адресирани към държавните институции, във връзка със събитията от Катуница и протеста на местните жители срещу фамилията на Кирил Рашков.

„Както го има така наречения Цар Киро, така ги има и Галеви, има ги и много други селски деребеи и барони, които живеят на гърба на държавата и никой не им обръща внимание”, заяви пред журналисти днес Божидар Божилов от фенклуба на „Ботев” – Пловдив.

Футболните фенове обещават протестът да е мирен, да не влизат в сблъсъци с полицията и да не ходят до ромските махали.

„Ще се опитаме да покажем пред цяла България и пред някои медии, че не това е образът, който се насажда за нас момчетата от стадионите”, каза още Божилов.

 „Искаме да се съберем мирно и да зададем въпросите към държавата”, казаха от агитката на „Локомотив” – Пловдив.

 

Директорът на областната дирекция на МВР Тодор Чонов заяви от своя страна, че полицията ще набележи мерки, които да опазят обществения ред.

Феновете пък ще направят своя организация, за да не се допускат провокации по време на неделния протест.

София

Само около 40-50 протестиращи се събраха до пилоните на НДК в София на протест заради събитията в Катуница и след около час се разотидоха.

Те не нарушаваха обществения ред. В момента, в който протестиращите опитаха да тръгнат на шествието си в посока Народното събрание, жива верига от полицаи прегради пътя им.
 
Четвъртият пореден протест в столицата нямаше разрешение от Столична община, но протестиращите готвят провеждането на голям протест в събота около 14.00 часа.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати