26 Април 2024 г. Петък

Втори провал на избора на председател на апелативния спецсъд

2011-09-29 15:07:48
Изборът на председател на Апелативния специализиран наказателен съд се провали за втори път, след като нито един кандидат не събра нужните 13 гласа от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). За мястото се бореха Асен Христов от Софийската районна прокуратура, Десислав Любомиров от Софийския градски съд, зам.-председателят на районния съд в столицата (сега командирован в градския съд) Георги Ушев и Румяна Илиева от окръжния съд в Сливен.

Още в началото на заседанието на ВСС Илиева и Ушев се очертаха като фаворити, като получиха съответно десет и пет гласа. За първи път взимането на такова важно решение ставаше с явно гласуване, като по този начин стана ясно кои членове на ВСС кой кандидат подкрепят.

Оформи се и сериозна група, която не харесва нито един от четиримата претенденти за поста и пуснаха недействителни бюлетини. Сред неподкрепящите нито един от кандидатите бяха главният прокурор Борис Велчев, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, Георги Гатев, Петър Стоянов, Светла Данова и Димитър Фикиин.  

При балотажа Илиева добави още два гласа към спечелените пред това. Допълнителна подкрепа й оказаха Борис Велчев и Радка Петрова, която на предишния тур заложи на конкурента й Ушев. Въпреки това на Илиева не достигнаха два гласа, за да заеме поста.

Преди гласуването четиримата кандидати изложиха концепциите си за управлението на съда, който след януари 2012 година ще гледа като втора инстанция всички дела срещу престъпни групи.

Изявленията им не се отличаваха много едно от друго. Впечатлени направи, че прокурор Христов залага много на стриктния контрол за спазване на сроковете, а съдия Ушев - на медийната политика и ясното обясняване на съдебните решения на гражданите.

Последва дискусия във ВСС, която роди няколко бисера. От начало Иван Колев заяви, че е много важно още днес да бъде избран шеф на административния съд и много харесва кандидатите. След това обаче той уточни, че няма да подкрепи Илиева, защото е от Сливен и тепърва трябвало да се устройва в София.

След него Петър Стоянов също заяви, че е притеснен от евентуален провал, но не харесва нито един от кандидатите. В крайна сметка той гласува "въздържал се". От изявлението на Стоянов излезе, че е по-важно да има избор, макар и на некачествени хора, защото трябва да се задвижат процедурите по обзавеждането на новия съд.

Най-изненадващо беше изказването на Елена Митова, която обяви, че този съд трябва да се ръководи от мъж, но въпреки твърдото си убеждение в това, ще гласува за единствената жена-кандидат - Румяна Илиева.

Предишният избор на председател на апелативния спецсъд беше пълно фиаско, като имаше само един кандидат за поста - шефът на окръжния съд в Хасково Росен Русев, който изложи слаба концепция пред ВСС. Членовете на съда пък прикриха данни за сериозни нарушения в работата му и когато той трябваше да се яви за втори път на конкурс, предпочете да се оттегли.

Днес предстои ВСС да назначи и всички редови съдии и прокурори в новите спецструктури.

Кандидатите за шеф на апелативния спецсъд


Обвинителят от районната прокуратура в София Асен Христов е без ден съдийски стаж или опит на апелативно ниво и оценка слаб 2.40, поставена от действащи магистрати. Другият кандидат е Десислав Любомиров (оценка 2.90), загубил срещу семейната приятелка на Цветанов в конкурса за шеф на градския съд.

Любомиров, който миналата година се премести от Русе в София, беше в центъра на имиджов сюжет, който да го въведе на сцената като на борец с престъпността - беше обявено, че е спасен на косъм от покушение, готвено от осъден от него наркодилър.

Преди да дойде в София Любомиров е зам.-шеф на съда в Русе. По същото време той е собственик на фирма "ТЕ" ООД, което е абсолютно забранено за съдиите и е основание за уволнението им. Съдружник във фирмата му е вещо лице от съда, а след това през 2007 г. съдията я продава на адвокат. Въпреки това становището на ВСС е, че притежава нравствените качества за апелативния специализиран наказателен съд.

Зам.-шефът на районния съд в София Георги Ушев, който в момента е командирован в градския съд. За него съдебният инспекторат установи, че е забавил 21 дела с 2 до 6 месеца и получи само обръщане на внимание, което по закон даже не е наказание. Той именно е съдията, за който арестуваният му колега Петър В. Сантиров в подслушан разговор казва, че "бръмчи на разпределение".

Този магистратски жаргон означава, че като зам.-шеф на съда, разпределящ на кого да се падне наказателно дело, Ушев получава пари, за да се падне делото на избран от подсъдимия съдия. За това твърдение не бяха намерени доказателства.

За Румяна Илиева от Сливен няма данни да е гледала дела срещу престъпни групи. Един от известните случаи, в който беше забъркано името й, е скандалът с местното предприятие "Декотекс". Илиева забави доста произнасянето си и имаше съмнения, че това е станало по указания на тогавашния депутат и бивш шеф на съда в Сливен Иван Димов, който след години беше уволнен заради контакти с Красьо Черния.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати