19 Април 2024 г. Петък

Били ли са властите в България на "хранилка" при Рашков?

2011-09-28 14:10:15

Смъртта на 19-годишния младеж от Катуница под гумите на автомобила на циганския барон Кирил Рашков разбуни България. Трагедията на пътя стана повод за масови протести на националисти. Но беше ли тя основната причина за антиромските демонстрации, пише „Российская газета“.

В България ромските общности с мълчаливото одобрение на властите отдавна живеят по свои неписани правила, в резервати, в които се страхува да влиза дори полицията. 

„Недосегаемостта“ на тази етническа група е станала норма в страната. В България, фактически игнорирайки гражданските закони, живеят около 800 000 роми. Повечето от тях не работят, печелейки пари за издръжка по престъпен начин. 

След събитията в Катуница президентът на България Георги Първанов се срещна с местните жители. Той твърдеше, че инцидентът с барона има личностен, а не етнически характер. Държавният глава предложи да започне мащабна проверка срещу ромското семейство Рашкови. „Този човек не е плащал данъци десет години“, заяви Първанов. 

Когато президентът на България предлага на силовиците едва след началото на мащабните антиромски протести да се поинтересуват от какви пари живеят ромските величия, коментарът е излишен. Налице е пълна парализа на властта, нежелаеща поне до момента да въведе ред в ромската общност, оставяйки на самотек националния въпрос, пише руският вестник. 

Десет години в замъка си, построен в българското село, живее, без да мизерства, ръководителят на мафиотски етнически клан. През това време нито един от чиновниците или служителите на правоохранителните органи не се е решил да изясни с какво точно се занимава той, от какви доходи се издържа. 

И след като микробусът, управляван дали от самия барон, дали от някой от неговите синове, блъсна човек, местната полиция дори не се е заинтересувала от случая. Когато, възмутени от бездействието на властите, местните жители поискаха да бъде предаден виновникът за смъртта на младежа, вместо да арестуват предполагаемия престъпник, полицаите започнаха да охраняват дома на Рашков, обяснява изданието. 

Дали властите са били на „хранилка“ при циганския мафиот, може би ще стане известно в бъдеще, когато улегнат страстите. Ако, естествено, президентът на България има достатъчно политическа воля да проведе такова разследване. 

Но откровеното бездействие на полицията след смъртта на 19-годишния младеж при катастрофата потвърждава най-лошите подозрения. 

В последно време много западни лидери признаха, че провежданата от десетилетия в техните страни политика на мултикултурализъм се е провалила. 

Една от причините за провала е с нищо неоправданата толерантност на властите по отношение на престъпленията, извършвани от хора от националните малцинства и етническите групи. 

Много често през последните години правоохранителните органи на много страни се стараеха да покрият такива престъпления поради опасения, че ще бъдат обвинени в расизъм или религиозна нетърпимост. 

Европейски правозащитни организации многократно обвиняваха българските власти, че накърняват правата на ромското население. В резултат официална София започна да си затваря очите за престъпленията, извършени от етническите мафиоти.

Премиерът Бойко Борисов обеща, че за смъртта на 19-годишното момче от Катуница под гумите на колата на циганския барон ще бъде образувано углавно дело. Но щеше ли това да стане, ако по страната не бяха преминали мощните антиромски протести? И не е ли късно сега да се гаси националният пожар в България, заключава „Российская газета“. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати