29 Март 2024 г. Петък

Заслуга на МВР: В Катуница нямаше жертви!

2011-09-28 11:58:48

МВР беше изправено пред най-сериозното изпитание през последните 2 години, призна при изслушването си пред парламента заместник-министърът на вътрешните работи Веселен Вучков. 

Той обясни, че със средствата на закона е бил опазен общественият ред. „С една малка искрица можеше да припламне по-голям пожар”, коментира заместникът на Цветанов. 

Пред депутатите Вучков обясни, че главният секретар на МВР Калин Георгиев, задно с областния прокурор на Пловдив и областния директор на полицията е следил лично случващото се в пловдивското село още от 24 септември. 

„Огромната част от професионалните решения, взети от главния секретар, бяха правилни. Поне едно или две от тях бяха устно съгласувани с мен и бях информиран”, защити Георгиев Вучков. 

След нагнетяването на напрежението в Катуница са били мобилизирани около 200 полицаи от Пловдив, Пазарджик, Смолян и Стара Загора, обясни Вучков. Той допълни, че полицията е създала три периметъра около селото и вътре в него. 

Първият извън селото, вторият във външната част на една от улиците, на която се намират 8-те имота на Кирил Рашков, и третият периметър на униформените е бил около различните огнища на напрежението.

Ескалацията на страстите съвпаднала и с началото на два футболни мача, които по същото време се провеждали в Пловдив. По-късно същите тези фенове се отправили със 700 автомобила към селото. 

„На входовете на селото всички бяха проверени, за да не се внесат боксове и бухалки. Но никой не можеше де предотврати възможността те да влязат пеша в Катуница”, обясни Веселин Вучков.

„Независимо от всичко органите на реда успяха да опазят голяма част от имуществото. Можеше да бъде запалена всяка една от тези къщи, включително и къщи, в които имаше жени и деца”, допълни зам.-министърът. 

От 8 къщи на Цар Киро на улицата полицаите не успели опазят само две от къщите на ромския бос. 

„Ситуацията не беше изпускана от контрол в тази напрегната нощ. Още тогава започнахме да събираме доста доказателства. 28 граждани на другия ден бяха осъдени за дребно хулиганство. Приключиха и три бързи наказателни производства“, коментира още заместник-министърът. 

Веселин Вучков призна, че  разследването срещу Кирил Рашков след инцидента с убийството на 19-годишния младеж е протекло с известни трудности, тъй като много от жителите на селото са били притеснени да свидетелстват.

„Някои от тях са общински съветници. Макар че има много твърдения, самите те не могат да убедят техните съселяни да дадат показания. Заради страх, насаждан през последните 20 години”, обясни зам.-министърът. 

До преди 10-11 часа Рашков не е имал определен процесуален статут. „Успяха да съберат три свидетелски показания, за да се установи, че има умишлено причиняване на смърт при управляване на МПС. След събиране на конкретни свидетелски показания тази нощ той беше привлечен като обвиняем. Макар че преди това имаше известни здравословни проблеми и беше прегледан от лекар в една от пловдивските болници”, уточни Вучков. 

Обвинението, повдигнато към Кирил Рашков, е за закана за убийство, а мярката му за задържане под стража трябва да се гледа до края на седмицата. 

Пред депутатите зам.-министърът подчерта, че случаят в Катуница не е етнически, въпреки това обаче в следващите дни нещата се приплъзнали към друга плоскост.

„Картината е много далече от представата за погроми и кървави размирици. Не е изключено нещата обаче да ескалират в по-голяма степен. Затова всички сме отговорни това да не се случва”, коментира Вучков. 

Той защити служителите на вътрешното министерство и обясни, че тяхна е основната заслуга да няма жертви в Катуница. 

След ескалация на напрежението в отделни райони на страната МВР, прокуратурата и ДАНС са работили на пълен предел. 

„Започна организация на формални и неформални групи в интернет. Тогава започна сериозна комуникация между общинските директори на полицията и много разговори с кметовете от различни политически сили в Пловдив, Варна, Велико Търново и Плевен. Те дадоха възможност да се направят срещи със социални групи, които са податливи на слухове”. 

Вучков обясни, че в двете големи махали в Пловдив, повлияни от слухове, хората започнали да се въоръжават. „Двата основни приоритета бяха да не се допуска насилие в ромските махали и разрушаване на молитвени храмове. Вие ще кажете дали МВР успя да се справи с тези два приоритета, или не”, завърши пред депутатите заместник вътрешният министър.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати