20 Април 2024 г. Събота

270 хил. двойки у нас имат проблеми със зачеването

2011-09-28 05:18:14
Около 270 хиляди двойки в България имат репродуктивни проблеми. Това каза депутатът от "Атака" Калина Крумова на кръгла маса в  парламента за узаконяването на заместващото майчинство в  България. 

Крумова е инициатор на промени в няколко закона, които да регламентират т. нар. сурогатна майка, за да се даде възможност и на хора със здравословни проблеми да имат деца. 

Според нея това би помогнало на страната ни да се справи с демографския проблем и застаряването на населението. 

Заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина  Симеонова смята, че трябва да се изяснят някои казуси. Един от тях е какво се случва, ако детето се роди с някакво увреждане и не отговаря на очакванията на приемните родители. Освен това не са ясни критериите за избиране на заместваща майка, както и кои двойки точно ще могат да се възползват от това. 

Крумова заяви, че част от тези въпроси са решени с  предложените промени в закона за здравето.

От сурогатна майка могат да се възползват само двойки, които имат сключен граждански брак, а правата и задълженията на двете страни ще се  записват в предварителен договор, посочи депутатът, цитирана от БТА. 

Трябва да е  установено безплодие, поне един от съпрузите да е български  гражданин, а другият да пребивава трайно в България. 

Има изисквания за заместващата майка - тя трябва да е български  гражданин, на възраст между 21 и 43 години и да има поне едно живородено дете.  

ГЕРБ подкрепя промените, заяви председателят на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова. Тя посочи, че това е един  от начините за решаване на демографската криза в България.  

От левицата и „Атака“ също подкрепиха предложенията. 

Огнян Стоичков от "Атака", който е председател на  образователната комисия,  посочи, че  така ще се пресече търговията с бебета, която е много  разпространена и доходоносна. 

Стоичков е чувал, че момченцата  се продават за около 25 хиляди евро, а момиченцата - за 18 хиляди, като русата коса и сините очи вдигат цената.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати