25 Април 2024 г. Четвъртък

В Атлантика откриха потънал кораб със сребро за $230 млн.

2011-09-27 06:03:54
Частната американска компания  Odyssey Marine откри на дъното на Атлантическия океан кораб, на борда на който се смята, че има кюлчета сребро на стойност около 230 милиона долара.

Останките на Gairsoppa са на 500 км от Ирландия и съгласно договора на компанията с британското правителство 80% от находката ще отидат за нея, а останалото - за Великобритания.

Корабът е потопен през 1941г. от германска подводница, докато превозва 200 тона сребро от Индия.

От 85 души на борда загиват всички, с изключение на един, който успява да се добере до ирландските брегове след две седмици, прекарани в океана.

Развалините на Gairsoppa бяха открити през лятото на дълбочина от 4700 метра, но потвърждение, че това е именно този кораб, се получи през миналата седмица.

Грег Стем, шефът на Odyssey Marine, смята, че среброто би трябвало да е непокътнато на борда, защото подводният робот е видял сандъци с чай в трюмовете. "Чаят е по-лекият елемент от товара и среброто би трябвало да е под него, така че сме убедени, че то все още е там."

По думите му корабът не е преобърнат, поради което изваждането на товара ще стане така, както това се прави при акостиране - през отворите на трюмовете.Операцията би трябвало да започне през пролетта на 2012г.

Миналата седмица Odyssey Marine получи нареждане от американски съд да върне на испанското правителство съкровището, което откри през 2007г. в развалините на кораба "Нуестра сеньора де лас Мерседес" от ХІХв. Оценката на находката е около половин милиард долара. Компанията ще обжалва като се позовава на обичайно морско право.

В случая с Gairsoppa би трябвало да няма правни проблеми, защото Odyssey Marine действаха според договор, сключен с британското правителство след спечелване на обществена поръчка.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати