27 Април 2024 г. Събота

Спокойна нощ след протестите в Пловдив

2011-09-27 05:35:10

След напрегнатата ситуация в понеделник вечерта към този час обстановката в Пловдив и Катуница е спокойна.

Не така обаче беше снощи, когато полицията отцепи ключовите булеварди в центъра на града, водещи  до ромските махали. На едно от възловите кръстовища тълпата от протестиращи беше разпръсната. После бяха арестувани 47 души.

Жандармеристи твърдят, че са били замеряни с камъни и предмети, а младежите, участващи в шествието се оплакваха от полицейско насилие.

Арестувани имаше и на главната улица в Пловдив. Сред задържаните са и непълнолетни лица. Няколко часа пред районните управления тази вечер прекараха и техните родители.

"Никой не ни казва нищо, стоим и чакаме да ги пуснат”, обясни пред Dnes.bg майка на 15-годишен  младеж, участвал в протестите.

 

По думите на изпълняващия длъжността министър на вътрешните работи Веселин Вучков пред БНР около 30% от всички задържани са непълнолетни.

Dnes.bg припомня, че 141 души бяха арестувани след съботните размирици в пловдивското село Катуница пред имотите, собственост на Кирил Рашков.

Районният съд в Асеновград вече осъди 29 лица. 27 от тях са глобени, а двама са останали в поделенията на МВР.

"Осъдените не са участвали в действия по унищожаване или запалване на чуждо имущество, физическо насилие или посегателства спрямо граждани или служители на МВР, а са задържани след отправяне от тяхна страна на оскърбителни изрази, викове и крясъци.”, поясниха от Районния съд в Асеновград.

Осъдените за хулиганство са получили глоба между 100 и 500 лева, а оставените в ареста са направили опит да разрушат метални огради.

Същевременно се очаква по-късно през деня Окръжната прокуратура в Пловдив да поиска налагане на най-тежката мярка "задържане под стража" на Симеон Йосифов. 55-годишният мъж от Столипиново е обвинен в умишленото убийство на 19-годишния Ангел Петров от Катуница в петък вечерта. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати