29 Март 2024 г. Петък

Напрежението расте

2011-09-26 21:05:50

Изблици на насилие избухнаха тази вечер на много места в страната по време на протести по повод случилото се в Катуница.

София

Първоначално протестиращите тръгнаха от НДК към площад "Народно събрание", който бе отцепен от полицията.

Пред парламента стотици скандираха "Мафия" и "България, освободи се". Протестиращите започнаха да хвърлят и стъклени бутилки.

След това протестиращите се насочиха към сградата на джамията "Баня Баши" в столицата, но бяха пресрещнати от кордони с полицаи в района на Министерския съвет. Целият район е блокиран, движението е затворено.

Разгневени скандиращи започнаха да хвърлят камъни по униформените, както и да трошат по пътя си, да обръщат кофи и контейнери, да мятат столове от заведенията, през които минават.

27 души са задържани в столицата, съобщиха от МВР. Четирима от арестуваните са непълнолетни.

Пловдив

Протестиращи, с и без маски, се събраха на пловдивския площад "Съединение". Скандирайки откровено расистки лозунги и вулгарни определения за политици, протестиращите тръгнаха към Аджасан махала и Столипиново, населени предимно с роми, видя екип на Dnes.bg. 

На площад "Съединение" протестиращи нападнаха журналисти на bTV, камерата на екипа е счупена. Свидетели разказват за сблъсъци между протестиращи и полиция.

Няколко буса на жандармерията вече са се отправили към ромските махали на Пловдив. Засилено полицейско присъствие има и около Джумая джамия.

47 души са задържани до момента, съобщиха от МВР. Сред тях предимно фенове на футболните отбори "Локомотив" и "Ботев"-Пловдив.

Варна

Счупени стъкла на прозорци на домове и търговски обекти има при протеста в морската ни столица.

Около 500 души тръгнаха на поход към квартал "Максуда", плътно следвани от полицейски кордон.

Варненската полиция твърди, че е успяла и е отблъснала протестиращите от ромските райони на града.

Няколко души са арестувани. Един от тях е кандидатът за кмет на града Костадин Костадинов. Той е задържан, когато шествието стигнало ромските квартали. Засега няма данни за пострадали.

Бургас

Продължава шествието на спонтанно организиралите се бургазлии във връзка със случилото се в Катуница. Напрежението обаче ескалира, след като протестиращите забелязаха в района на централна жп гара три жени от ромски произход. Те се опитаха да ги хванат, но бяха възпрепятствани от полицията и жените успяха да избягат, съобщава "Фокус".

През цялото време на протеста има засилено полицейско присъствие. Около 500 са в момента протестиращите, като от полицията опитват да ги разпръснат.

До момента са задържани трима души, като все още не са ясни причините и дали ще им бъдат образувани досъдебни производства.

Велико Търново

В града протестиращите минаха с плакати и скандирания през предизборните щабови на БСП и ГЕРБ.

Пазарджик

Протестът в града приключи. В него участваха над 200 ученици и младежи, които се събраха на централния площад "Константин Величков"  Те издигнаха плакат-надпис "В памет на Ангел и Павел".

След това всички участници започнаха да скандират "българи- юнаци" и развяха националния трибагреник. Полицията осигури спокойното протичане на протеста, който приключи без инциденти.

Плевен

Протестът в града е завършил с пожар на партиен клуб на ДПС. В непосредствена близост до него се намира и партийна централа на БСП, но помещението не е пострадало от огъня.

Протестиращите в Плевен са искали да отидат в индустриалната зона на Плевен, където има ромско гето. Те обаче са били спрени от полицията.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати