26 Април 2024 г. Петък

С Ламбо се допълваме, не сме конкуренция!

2011-09-26 14:10:49

С какво превъзхожда конкурентите си, притеснява ли се, че Стефан Данаилов ще го засенчи, очаква ли "приятелски огън" преди изборите и какво следва след червения картон за страната ни за Шенген? Кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин в интервю за Dnes.bg.

 

Г-н Калфин, последните социологически проучвания ви сочат като сигурен участник на балотажа. Успокояват ли ви тези прогнози и пазите ли скрит коз за втория тур? 

Аз участвам в изборите заедно със Стефан Данаилов не за балотаж, а за да победим. Ако трябва, ще минем и през балотаж, нямаме нищо скрито. Това, което имаме, е ясната ни политика, ясната ни алтернатива на това, което прави правителството, и решителното ни противопоставяне всички инструменти и институции в държавата да попаднат в ръцете на Бойко Борисов. Това за мен е изключително неприемливо.

Държавата не върви по добър път, отдалечава се от ЕС и ще направя всичко възможно президентската институция да бъде пълна със съдържание и да ни насочва натам, накъдето ни е мястото, а то е сред европейските държави.

С какво превъзхождате основния си конкурент за поста Росен Плевнелиев? 

Мисля, че имам опита, знанията, възможностите, контактите, които са необходими. Знам какво се случва в другите европейски страни, знам накъде трябва да върви България. Виждам и решенията, и политиката, която се води в България, обратно на тази, която е в Европа, и резултатите са налице – обедняване, фалити на фирми, огромни неразплатени кредити в банките, влошаване на качеството на живота. Това не се случва в другите европейски страни и аз мисля, че зная начините, по които България може да излезе оттам. Освен това аз съм избиран, вече за пети път се явявам на избори. Г-н Плевнелиев, ако не се лъжа, никога не е бил избиран, той винаги е бил назначаван, и то срещу солидно заплащане за функциите, които е изпълнявал. 
Плевнелиев е управител на фирма, мениджър, с много солидни доходи, декларирани доста солидни спестявания, който е бил назначаван, наеман на работа, за да изпълнява определени функции. Той не е бил избиран. В демократичните страни има голяма разлика между двете. 
Аз зная какво е да бъдеш кандидат на избори, да спечелиш и след това да се върнеш отново при хората и да поискаш отново тяхното доверие. В цялата си досегашна политическа дейност съм показал и честност, и откритост, и принципност, така че бих могъл с голямо спокойствие след изтичането на мандата да се срещна със същите хора и да кажа по какъв начин съм изпълнил това, което съм обещал.

Вашият кандидат за вицепрезидент Стефан Данаилов е изключително известна личност и много обичан от българите актьор. Притеснявате ли се, че може да попаднете в неговата сянка? 

Много бих се радвал това да се случи, само че ние не сме конкуренция със Стефан Данаилов. Ние сме двама души, доказали се в различни области. Това, което ни сближава, са ценностите, които изповядваме, и това е професионализмът и уважението, което имаме един към друг. Така че ние по-скоро се допълваме като профил, като умения, като възможности, отколкото да се конкурираме. Аз действително се радвам изключително много, че проф. Данаилов прие предложението. Той би бил един изключително силен вицепрезидент и участник в тази институция.  

Преговаряте ли вече за подкрепа на втория тур и откъде очаквате да дойде тя? 

Очаквам на втория тур подкрепа от всички, които не искат да видят изкривяването на демокрацията, което се случва в България през последните две години. Всички, които искат България да върви по демократичен път, да има нормално прехвърляне на властта между левица, десница, участие на центристки сили и изключват концентрирането на власт в едни ръце. Между концентрацията на цялата власт и злоупотребата с тази власт няма граница. Така че очаквам подкрепа от всички, които не искат да видят всички институции в България да бъдат занемели и в ръцете на министър-председателя.

Търсили ли сте подкрепа от ДПС и очаквате ли, ако Меглена Кунева остане трета, да призове своите избиратели да подкрепят вас? 

По отношение на ДПС в момента не съм водил разговори. Ще изчакам да видя те как ще се ориентират – това беше тяхно желание, казаха, че искат да видят всички кандидати и тогава да се определят. Моята позиция е пределно ясна – много бих се изненадал и не допускам ДПС да подкрепи този модел, който води ГЕРБ в момента, защото тук става въпрос за властта на ГЕРБ и за премиера, а не за кандидата им за президент. 

По отношение на Меглена Кунева – следя досега нейната реторика, тя също е изцяло насочена в посока на промяна на сегашния модел на властта на ГЕРБ. Мисля, че с нея по отношение на разбирания за това как трябва да се структурира властта в България имаме по-скоро общи моменти.

В интервю за Dnes.bg вашият конкурент Меглена Кунева заяви, че премиерът Бойко Борисов работи за кандидата на БСП, за да има г-н Плевнелиев – по нейни думи, „по-лесен“ противник на балотажа. Как ще коментирате нейното твърдение?

Не виждам нито едно действие на премиера Борисов, което да е в моя полза, и нямам нужда от него. Премиерът Борисов не може да работи даже и със собствения си кандидат. Виждаме унизителния начин, по който той го представи, виждаме забраните да се появява, виждаме, че често си изпуска нервите – и в Нова Загора на площада, когато прибраха плакати на протестиращите, и в Добрич, когато каза, че напук ще подпише за шистовия газ. Въобще премиерът не търпи други хора около себе си. Той пречи даже на собствения си кандидат, така че да говорим, че помага на мен, е доста екзотично. Няма никаква такава договорка. Аз изцяло, открито и решително се противопоставям на начина, по който министър-председателят си представя политиката в България. Тя е антиевропейска, има елементи на тоталитаризъм и води държавата в изключително грешна посока, в която тясна група ще може да разполага с целия политически и икономически ресурс.

България получи червен картон за Шенген, след като Холандия и Финландия наложиха вето на решението. Кой сгреши – сегашното правителство, предишното или и двете? Kога ще сме готови за членство? 

Не трябва да търсим виновните за Шенген. Предишното правителство няма никакво отношение към това, защото при това правителство за пръв път въпросът за Шенген беше поставен политически. Преди да дойде правителството на ГЕРБ, винаги членството в Шенген е било технически въпрос. А тук още от миналата година виждаме, че започнаха да поставят политически условия за страната ни. Но нека да оставим това назад. Аз като българин страдам от това решение. То ни поставя в изключително неудобната позиция на държава, на която е зашлевен шамар, защото се приема за корумпирана и за страна, която не може да се пребори с организираната престъпност. За мен това е обидно като български граждани. Горещо предлагам на правителството да се откаже от това, което прави външният министър – да заплашва, че ще блокира решения, да търси конфронтация с Холандия и Финландия, да търси проблема в тези страни и във вътрешната им политика. Трябва да направим друго – да ги убедим, че България е готова. Трябва да се води диалог, а не да търсим противопоставяне и още по-лошото – отмъщаване за това, което са направили. 

Да се върнем на предизборната кампания. Очаквате ли да ви атакуват с компромати преди вота? 

Ако иска някой, е добре дошъл да ме атакува с компромати. В България всичко може да се очаква, особено в жълтата преса, която като че ли е заляла медийния пазар. Аз съм спокоен, правили са ми какви ли не проверки какви ли не институции за работата ми в Министерството на външните работи. Занимавам се с политика от много време и цялата ми кариера и животът ми са абсолютно открити. Нямам никакви притеснения. Този, който си мисли, че с компромати може да спечели избори, искам да го предупредя, че те могат да се обърнат срещу авторите си. 

Усещате ли пълната подкрепа на БСП зад вашата кандидатура, или сте нащрек за т.нар. приятелски огън? 

Не, няма никакъв приятелски огън. Непрекъснато пътувам, срещам се със симпатизанти и членове на социалистическата партия. Има абсолютно пълна мобилизация зад моята кандидатура и тази на Стефан Данаилов. Много партии от левицата – седемте от Коалиция за България, социалдемократически, които се занимават с екология, земеделски партии, неправителствени организации, ме подкрепиха. Така че ние със Стефан Данаилов сме кандидатите на българската левица. Има консолидация, която е пълна не само в социалистическата партия, а е много по-широка. 

Много социолози и политолози коментират, че вие и Стефан Данаилов сте кандидатпрезидентската двойка на Георги Първанов. Проправяте ли му пътя към лидерския пост в партията?

Няма как да се случи това. Първо, не съм фактор във вътрешнопартийните проблеми на социалистическата партия. Второ, кандидатурата ми беше много прозрачна – процесът на номинации продължи няколко месеца в БСП, имаше над 40 кандидати, на последния тур имаше избор между 7 много авторитетни кандидати. Всички решения бяха направени прозрачно пред хората и трудно може който и да е да отправи обвинения за някаква задкулисна игра. 
За разлика от ГЕРБ в БСП имаше демократична процедура. В ГЕРБ имаше назначения, и то в последния момент, придружени с уволнения от правителството. Така че нито имам отношение към лидерския въпрос в социалистическата партия, нито пък президентът Първанов има отношение към моята и на Стефан Данаилов номинация. Единственото общо е, че в първия мандат на президента Първанов съм работил по негова покана в администрацията и съм се занимавал с икономическите стратегии и мисля, че добре съм си свършил работата тогава. 

Как оценявате работата на настоящия държавен глава Георги Първанов и какви ще са вашите приоритети, ако станете президент? 

Президентът Първанов имаше два успешни мандата. При два мандата винаги могат да се намерят и критици, но България за тези години се придвижи много напред и президентската институция и президентът имат своя принос за това. Фактът, че беше преизбран на поста си, показва и оценката на българските граждани за него. 
Според мен трябва да се вземе най-доброто от четирите мандата на тримата президенти, които имахме досега, но задачите на България са различни. Оттук нататък голямото предизвикателство пред България е да направим така, че българският народ да почувства ползите от членството в ЕС, да забогатее, да живее по-добре, да има по-добро здравеопазване и образование. Това са приоритетите, които трябва да поставя президентската институция. Трябва да включи въпроси като екологията, които не бяха включвани досега, и трябва да се противопостави решително на модела на управление, което налага ГЕРБ – на конфронтация, на агресия и на концентрация на цялата власт в едни ръце. 

От какъв президент има нужда България? 
 

България има нужда от президент, който не търси агресията и не е кукла на кoнци на някой друг. България има нужда от силен президент, който прави институцията силна, влиятелна в обществото, който може да води дискусията по важните въпроси, да поставя националните приоритети и да търси обединение на държавата зад него. България има нужда от президент, който да върне достойнството на България.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати