19 Април 2024 г. Петък

Кату(р)ница

2011-09-26 05:28:35
Голямо българско село, местен тартор, самообявил се за цар, и синът на бившата кметица спорят за земи. Единственото, в което двете страни са единодушни, е, че са засипали полицията и прокуратурата с жалби за отправени заплахи помежду им, но реакция няма.

Резултатът е двама мъртви младежи, палежи и бунтове, които привличат футболни хулигани и рокери. Напрежението между населението на селото и боса и фамилията му става претекст за протести в големите градове, за кампании в социалните мрежи в стил "Око за око, зъб за зъб" (група във "Фейсбук"). А ситуацията е предизборна.

Селото е Катуница, в което в петък и събота се струпват полицаи и жандармерия от цяла Южна България. От едната страна на конфликта стои Кирил Рашков, обявил се за Цар Киро. От другата е голяма част от населението на селото. Напрежението ескалира, когато 19-годишният Ангел Петров е прегазен от бус в петък следобед.

В него се возят мъже, поканени в дома на Рашков. По думите му - по предизборни въпроси. Младежът разхождал кучето си и според разказите на очевидци е ударен нарочно от буса, а след това тялото му е влачено поне десет метра. Шофьорът на буса С. Й. бяга и е заловен до границата с Турция. Обвинен е за умишлено причиняване на смърт с автомобил и го заплашват от 10 до 20 години затвор.

Предисторията

Корените на историята са 10-годишни. Рашков се обявява за собственик на 86 дка земи на община Садово, които включват тополова гора, мера и част от полски път. През 2003 г. те вече са оградени с бариери и въоръжена охрана, Рашков забранява всякакво движение по общинския път, а гората превръща в лично дивечовъдно стопанство. Двама кметове на Садово - Аргил Генчев и Марин Йосифов, изобщо не реагират.

През 2005 г. обаче комисия от общински съветници, експерти, полицаи и кметицата на Катуница София Христева решава да проучи случая. На Рашков е наредено да освободи общинските имоти. Сезирана е прокуратурата в Асеновград. "Царят" предлага на общинския съвет в Садово "да забрави за случая" срещу 100 000 лв.

Кметицата Христева обаче организира подписка в селото, праща жалби и накрая кметът на Садово Йосифов издава заповед за изгонването на Рашков, а за 86-те дка е обявен търг за отдаване под наем. Печели го ловната дружинка на Първомай, но не получава земите. Напротив - един от членовете й се оплаква, че е бил заплашен с убийство от синовете на Рашков.

Делото е прекратено заради липсата на данни за престъпление. Следват съдебни битки за владението на земите и едно висящо и до днес разследване за престъпление по служба срещу двамата кметове на Садово. "Царят" минава с 1000 лв. глоба.

Спорът между фамилията Рашкови и близките на вече бившата кметица Христева се разпалва периодично. Миналата година пред кафене на Христева е хвърлена самоделна бомба и тя обвинява Рашков. Обявилият се за цар пък разказва в телевизионно интервю, че пред дома му се събирали по 50-100 души, блокирали къщите и колите му и "пикаели до оградата". Това е на бившата кметица синът, твърди Рашков.

В същото интервю той заявява: "Умолявам Цветан Цветанов и прокуратурата да вземат сериозно отношение. От 1000 краища на България ми се обаждат да тръгват насам, но аз не го правя, защото не искам да стане Косово." Това става преди повече от година.

Защо сега


Как се стигна до смъртта на 19-годишния Ангел Петров, защо е блъснат младежът, какво са правили в Катуница пътниците в прегазилия го бус. Това ще трябва да изясни едно от петте разследвания, които започнаха след смъртта на младежа и бунтовете, при които почина негов приятел с болно сърце.
За хората в буса МВР проверява версията, че са от пловдивския кв. "Столипиново" и са били поканени на помен в дома на Рашков.

Ето обаче какво разказа самият той пред "Нова телевизия": "Ние нищо общо нямаме със случая, защото тези хора идват към нас, постоянно идват, за да питат какво става с изборите." Защо "тези хора" идват да се консултират точно с Рашков за изборите е въпрос, който от МВР изобщо не коментират. Всички събития в Катуница случайно съвпаднаха със старта на изборната кампания, твърди зам. вътрешният министър Веселин Вучков.  

Според Рашков хората, които били в дома му, били нападнати - "Те ги нападат и хората бягат. В паниката удрят някакво дете". "Нападателите" на буса били "група екстремисти", които от 6 години тормозели "царското" семейство. По този конфликт има преписки, признава шефът на полицията в Пловдив Тодор Чонов. Но никой не е обърнал внимание. По време на последвалите безредици Чонов изтърва пред медиите репликата: "Ние сме Министерство на вътрешните работи, а не министерство на всякакви работи."

Гори, гори...

Денонощие след смъртта на Ангел пред къщите на фамилията Рашкови в Катуница се беше събрало почти цялото село. Медиите показаха как мъже бутат и палят коли, чупят, хвърлят камъни. Граждани викат "Убийци" срещу празните прозорци. Полицаи и жандармерия направиха кордон пред имотите. "Кого пази полицията?", крещяха протестиращите пред камерите. "В тази държава си някой само ако имаш пари, иначе си никой", коментира и.д. кметът на Садово Паскал Станков.

Всичко се промени, след като агитките на двата пловдивски футболни отбора "Локомотив" и "Ботев" пристигнаха организирано в селото. В скандиранията все по-често се чуваше "Циганите - на сапун", а масата хора пред полицейския кордон започна да се блъска и бунтува. Тогава започнаха палежите, а медиите изведнъж станаха нежелани. Къщите на Рашков бяха бомбардирани с всякакви подръчни запалителни материали пред очите на униформените. Рашкови са евакуирани.

За бездействието на властите

Срещу Кирил Рашков, който преди 1989 г. има присъди за близо 30 години затвор, а той и членове на семейството му са задържани няколко пъти, са водени над 20 преписки. При драстичното ескалиране на конфликта в Катуница обаче се оказа, че полицията и прокуратурата не знаят какво става с тях. Ден по-късно окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов направи справка и обяви, че няма неразгледана жалба срещу Рашков. Нито една от тях обаче не е прераснала в дело. 

Сега се водят нови пет разследвания – за умишлено причинена смърт на пътя, за нанесени телесни повреди на граждани и полицаи при сблъсъците след това, за увреждане на имущество (къщите и колите на семейство Рашкови). От прокуратурата признаха, че ден преди смъртта на Ангел Петров пак е имало конфронтация (между деца от двата враждуващи лагера в Катуница) и замесените били предупредени от полицията.

Сега част от местното население настоява за принудително изселване на Рашкови. Инициативен комитет от селото се срещна вчера с прокурори и висши полицаи, за да настояват за изгонването на "царя". Няма как това да стане в XXI век, заяви прокурор Даскалов.

Единственото, което отчасти удовлетвори жителите на Катуница, е проверката на доходите на Рашков, която беше разпоредена от главния прокурор Борис Велчев.

Недоволството обаче вече е прераснало в нетърпимост. И заради демонстративното бездействие на властите един спор за имоти е на път да разпали етнически конфликт.

Мнения

Румяна Коларова, политолог: Това е следствие от неефективната съдебна система
Случаят в Катуница е един от най-големите индикатори за последиците от неефективната съдебна система и дефицита на правова държава. Затова криминалната страна на въпроса не е толкова свързана с някакъв тлеещ конфликт, при който едната или другата страна е получила протекция от пловдивската полиция. Как това ще се отрази на националистическите настроения ще се прояви още на следващия митинг на "Атака" след ексцесиите в Катуница. На първия предизборен митинг на "Атака" хората се брояха на пръсти и дори избягваха да влизат в обективите на камерите. Следващата хроника ще ни покаже има ли ефект и какъв е той. Медиите трябва да принудят Цар Киро да изкаже твърдение, а не спекулации дали има купуване на гласове в ромските махали и има ли случаят в Катуница връзка с т. нар. мрежи за контролиран вот.

Българският хелзинкски комитет: Конфликтът може да не е етнически, но става расистки погром
Причините за конфликтa в Катуница може да не са етнически, но ситуацията прераства в расистки погром. БХК призовава властите да реагират адекватно и да не позволяват случаят да се използва за нагнетяване на междуетническо напрежение. Настояваме полицията да разследва бързо и ефективно убийството в Катуница. В развитието на този инцидент обаче започваме все по-често да чуваме расистки и антиромски призиви, както и да наблюдаваме палежи с расистки мотиви. БХК настоява те също да бъдат цялостно и ефективно разследвани и виновните да бъдат привлечени под наказателна отговорност.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати