Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Фев 29
Начало arrow Свят arrow Европа има 40 дни да угаси дълговия пожар

Европа има 40 дни да угаси дълговия пожар

  Print E-mail
2011-09-25 20:24:20
източник: dnevnik.bg

Европа трябва за броени седмици да изготви мащабен план за решително преодоляване на дълговата криза до следващата среща на Г-20, която ще се проведе в Кан на 4 ноември. Част от него ще бъде увеличаването в пъти на парите в Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) от 440 млрд. до 2-3 трилиона евро и по-ранно активиране на извънредните му правомощия още от 2012 г.

Ще е необходимо засилване на антикризисния фонд на МВФ и нова рекапитализация на банковата система в еврозоната с десетки милиарди евро. Гърция продължава да твърди, че ще върне всеки свой заем, докато медии и анализатори съобщават за краен сценарий с частичен гръцки фалит (отписване на около 50% от кредитите), без да се изоставя единната валута.

Целта е да се очертае "противопожарен ров" около получаващите помощи Гърция, Ирландия и Португалия и да се натрупа достатъчно капитал за евентуална защита на Италия и Испания и на еврозоната като цяло.

Всичко това се случва под силен натиск от страна на САЩ, МВФ, Китай и развиващите се икономики от групата БРИК над европейските лидери да започнат да изпреварват събитията, вместо да подтичват след тях.

Още няма яснота как ще се съберат 2 трилиона евро, но е логично голямата част от тях да са държавни гаранции от членовете на еврозоната (проблемът е, че Германия все още е категорично против) за евентуална нова помощ. Друг вариант е ЕЦБ да пожертва удържането на ниската инфлация в името на оцеляването на еврозоната, т.е. да започне да печата пари.

Ръководителят на европейското звено на МВФ Антонио Боргес заяви в неделя, че ЕЦБ е единствената институция, чиито действия влияят на пазарите, и затова тя би трябвало да заеме по-централна роля в борбата срещу кризата. Средства от структурните фондове на ЕС пък може да отидат за гаранции в гръцките банки с цел стимулиране на кредитирането и растежа на затъналата в рецесия икономика.

Около 70% от 20-те милиарда евро, предвидени за Гърция по тези фондове, още не са използвани.
Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър предупреди, че трябва да се реши гръцкият проблем, защото той заплашва с "фалити по цялата верига, рухване на банки и катастрофален риск - най-големият, пред който е изправена глобалната икономика".

Това мнение се наложи и по време на годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд в края на миналата седмица.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Американският Сенат прие резолюцията, ограничаваща правото на президента Доналд Тръмп да използва военна сила срещу Иран - според документа, той няма да може да предприема такива ...
  Новини Турция ще предприеме конкретни действия, за да гарантира, че силите на режима на Башар Асад ще се оттеглят от зоната до наблюдателния пост в северозападната сирийска провинция Идлиб до края ...
  Новини Европейският парламент обсъжда отношенията си с Великобритания. Това сочи програмата на започващата днес седмична сесия на евродепутатите в Страсбург.Това е първото заседание на Европейския ...
  Новини Пентагонът хвърля $ 5млрд. за борба с Русия и Китай. За целта ще бъдат засегнати редица програми на американската армия. Това разкрива в. "Уолстрийт джърнъл".Водещият делови вестник е ...
  Новини Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Гърция играе "нечестна игра", след като тя покани командира на Либийската национална армия фелдмаршал Халифа Хафтар в Атина за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?