19 Април 2024 г. Петък

Конфликтът в Катуница тлеел отдавна, футболни агитки се били насочили натам

2011-09-25 15:40:43
Конфликтът в пловдивското село Катуница между членовете на ромската фамилия на Кирил Рашков, наричан още Цар Киро, и местните жители, е тлеел отдавна, съобщи полицията  след като снощи там се стигна до масови безредици.  За успокояването на ситуацията не допринася информация на dariknews.bg, че  футболни фенове на пловдивските отбори "Ботев" и "Локомотив" тръгват към Катуница, а агитки от София също са очаквани там. 

Междувременно самият Рашков обяви пред Нова телевизия, че няма намерение да се изселва, както настояват съселяните му. Предупреди, че също може да принуди други да се изселят, но и увери, че иска мир. 

Полицията е образувала четири производства срещу неизвестен извършител след днешните безредици в пловдивското село Катуница, съобщи БТА. Това стана след като жители на селото, разгневени от смъртта на блъснат от микробус 19-годишен младеж, посегнаха на имуществото  на  Рашков, домакин на компанията, прегазила младежа.

Директорът на областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Тодор Чонов уточни, че  едното е за увреждане на недвижима собственост, а останалите - за увреждане на 3 леки автомобила и подпалването на единия от тях. По-рано през деня бяха арестувани шестима роми - част от тях са пътували в микробуса, прегазил младежа, а други - в коли, блъскали полицаи и жители на селото и причинили наранявания на петима души. 

Чонов коментира, че конфликтът между жителите на селото и ромската фамилия съществува отдавна, като през определено време ескалира в подобни инциденти.

Той поясни, че днешните размирици са предшествани от скарване на две деца - на 7 и 9 години, едното от които от ромски произход. Скарването прераснало в конфликт между семействата на Кирил Рашков и загиналия Ангел Петров. И двете страни са подали жалба в полицията, разпитани са, по случая са образувани преписки, каза Чонов. Той уточни, че  споровете са за земеделски имоти.

По-рано днес в декларация партия "Атака" настоя Чонов да бъде уволнензаради бездействието си след оплакването от семейството на жертвата.

Вече е установено, че Петров е бил блъснат от микробус, в който пътувала компания от пловдивския кв. Столипиново, дошла за помен в семейство Рашкови.  Чонов добави, че тепърва ще се уточнява дали пътният инцидент е умишлен.

Полицейският шеф предложи идеята на жителите на селото ромската фамилия да бъде изселена да се обсъди в присъствието на окръжния прокурор и председателя на Окръжния съд. "Ние от своя страна ще им кажем какво сме работили, какви производства има срещу фамилията и на какъв етап са, каза Чонов и допълни, че казусът не може да се реши само и единствено от полицията.

Пред Нова телевизия Рашков заяви, че нито той, нито семейството му имат нещо общо с убийството, нито възнамеряват за се изселят от Катуница.  "Тези, които имат желание да се изселят – да се изселят, защото ние също можем да ги принудим да започнат да се изселват. България не е само тяхна. Но ние искаме мир. Нека на тях да им тежат двата смъртни случая", каза Рашков. Той описа загиналия Ангел Петров като член на група "екстремисти", тормозеща семейството му с години. По думите му Рашкови са подали десетки жалби срещу групата.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати