27 Април 2024 г. Събота

127 задържани след размириците в Катуница

2011-09-25 08:00:24

„Задържали сме общо 127 лица, които са участвали в размириците в Катуница”, съобщи за Dnes.bg главният секретар на МВР Калин Георгиев. 

По негови данни в снощните палежи на имотите на Цар Киро са участвали около 2000 футболни фенове. В момента арестуваните се разпитват, а през цялата нощ полицаите не са спрели да работят.

Очаква се днес да се прецени срещу кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения, кои случаи ще се гледат в Районната прокуратура и кои в Окръжната прокуратура.

Голяма част от участниците в бунта в събота вечерта бяха с маски на лицата, за да не могат да бъдат разпознати. Част от тях заплашва журналистите, които отразяваха безредиците в Катуница. Блъскаха камери и фотоапарати.

„Отнасяме се еднакво към всеки човек, който върши престъпления – задържали сме хората, които палиха сгради и чупиха стъкла и сме арестували мъжа, извършил криминалното престъпление.”, заяви още Георгиев.

55-годишният мъж от „Столипиново” в петък вечер прегази и уби 19-годишния Ангел Петров от Катуница. После блъсна трима полицаи, които се опитали да спрат превозното средство, и двама приятели на убития.

Над 3000 от Катуница се запътиха в събота към палатите на Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро, тъй като го сочат за поръчител на убийството на младото момче. Няколко часа преди да бъде прегазен, Ангел е получил смъртна заплаха от роднини на Цар Киро, след което е сигнализирал полицията. В 20 часа вечерта в петък е убит. 
През съботния ден напрежението ескалира на два пъти. През деня хората започнаха да преобръщат автомобилите на ромската фамилия. Те замеряха с камъни прозорците на къщите му и поискаха Цар Киро да бъде изселен от селото.

 

Вечерта подпалиха четири негови къщи, като в бунта се включиха и футболни фенове.

Нова напрежение в селото се очаква в ранния следобед днес, преди погребението на 19-годишния Ангел, който е и двукратен републикански шампион по киокушин.

Катуница е потресена и от смъртта на второ момче, което се припадна по време на шествието към имотите на Цар Киро и по-късно издъхна в болница.

Починалият Павел на 17 години е с присадено сърце, за чиято операция жителите на селото са събирали пари. 
След случая вчера майката на момчето изпадна в шок, а много от приятелите му плакаха заедно с нея.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати