26 Април 2024 г. Петък

ЕП: Популизъм блокира пътя на България

2011-09-24 05:38:37

След вчерашното остро изявление на полския вътрешен министър Йержи Милер, който защити членството на България и Румъния, днес и Европейският парламент застана зад двете държави, като заяви, че те са станали жертви на "популизъм", пише Euractiv.

Съветът не успя да вземе решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, заради съпротивата на Холандия и Финландия.

Всички основни политически групи в Европарламента изразиха съжаление заради ветото на Холандия и Финландия, а някои от тях обвиниха Хага и Хелзинки в популизъм.

През юли евродепутатите гласуваха с огромно мнозинство "за" приемането на София и Букурещ в Шенгенската зона.

В своя официална позиция председателят на ЕП Йежи Бузек изразява съжаление за отлагането на членството на България и Румъния, допълва КРОСС.

"Българите и румънците могат да се гордеят с усилията, които положиха при покриването на техническите изисквания. От името на Европейския парламент, призовавам за справедливост и европейска солидарност. Призоваваме държавите, които блокираха приемането на България и Румъния, да преразгледат позицията си", посочва Бузек.

Лидерът на Европейската народна партия /ЕНП/ Джоузеф Доул обвини правителствата на Холандия и Финландия в "популистко поведение".

"Очаквам от Европейската комисия да упражни целия си авторитет, за да промени това положение, а от полското председателство да използва цялото си политическо влияние, за да убеди партньорите си да възвърнат ангажираността си към Общността", заяви Жозеф Дол.

"Хората в Румъния и България положиха значителни усилия да се съобразят с правилата на Европейския съюз, не може и дума да става те да бъдат заставяни да спазват нови правила или да продължават да чакат, за да им бъде дадено полагащото им се по право ", заключи председателят на Групата на ЕНП.

От Зелената партия също разкритикуваха ветото на Холандия и Финландия. Холандската евродепутатка Юдит Саргентини, която е добре позната у нас с острите си коментари по отношение кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар, този път се обърна срещи собственото си правителство и застана зад България и Румъния. "Трудно е да видим във ветото на Холандия и Финландия нещо по-различно от цинично популистко противопоставяне. България и Румъния изпълниха изискванията за членството им в Шенген, полагайки големи усилия за това и няма основателни причини да не бъдат приети в зоната", заяви Саргентини.

"Свободата на придвижване е фундаментално право в ЕС и трябва да бъде защитено от закона. Ветото срещу него е вето срещу Европейския съюз", допълва Мораес.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати