26 Април 2024 г. Петък

Би Би Си разкри сделка за купуване на олимпийски медали в бокса

2011-09-24 05:35:03
Златните олимпийски медали в бокса за игрите в Лондон 2012 вече се продават, разкри Би Би Си в своето предаване "Нюзнайт".

Разследване на журналистите от предаването установи тайни плащания от Азърбайджан към новосъздадената структура Световни серии по бокс (WSB), която е към Международната федерация по бокс (AIBA). Според тях парите се дават в замяна на гарантиране на два златни медала за азерските боксьори от олимпийските игри следващото лято.

AIBA признава, че е получила 9 милиона долара от азерски източници за едно от своите състезания. Но отрича да е в замяна за гарантирани медали.

Адвокатите на международната федерация заявиха пред Би Би Си, че тези твърдения са "абсурдни и напълно неверни". Самият президент на AIBA д-р Чинг Куо Ву заяви пред предаването, че обвиненията са "нелепи и изцяло неверни" и че организацията се управлява прозрачно.

Въпреки това той заяви, че AIBA ще проведе незабавно разследване по обвиненията като част от политиката си за нулева толерантност по отношение на корупцията.

Световните серии по бокс са франчайз на AIBA, който развива полупрофесионален бокс. Организацията имала финансови проблеми в Америка заради пропаднал договор за телевизионно излъчване и й трябвало допълнително финансиране.

Източници на "Нюзнайт" твърдят, че главният изпълнителен директор на сериите Иван Ходабахш им споделил как е направил тайна сделка с Азърбайджан. В замяна боксьорите от страната трябва да получат поне два златни медала чрез манипулиране на мачовете от съдиите.

"Нюзнайт"Парите идват за американското подразделение на WSB от инвестиционна компания в Швейцария".

Международният олимпийски комитет (МОК) също обяви, че започва разследване по обвиненията. "Приветстваме съобщението на AIBA за незабавно разследване и очакваме резултатите от него. От своя страна МОК се бори с корупцията много сериозно. Призоваваме Би Би Си да предостави всички доказателства възможно най-бързо", заяви говорител на МОК.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати