26 Април 2024 г. Петък

Абас поиска от ООН признаването на Палестина

2011-09-23 19:24:35

Ръководителят на Палестинската автономия Махмуд Абас предаде на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун историческото обръщение за приемането на палестинската държава за пълноправен член в световната организация.

На срещата, предавана от Ройтерс, Абас предаде молбата в папка със златен палестински герб пред залата за срещи на генералния секретар.

Според Асошиейтед прес във връчения на Бан Ки Мун документ се настоява ООН да признае палестинска държава върху земите на Западния бряг и ивицата Гази, вкл. Източен Ерусалим.

След това в обръщение към международната общност Абас заяви, че Израел е разрушил всички усилия за постигане на мирно споразумение в Близкия изток.

„Всички искрени усилия предприети от международната общност многократно бяха разрушавани от позицията на израелското правителство, което също така бързо ликвидира надеждите след началото на преговорите през септември миналата година”, посочи Аббас.

Палестинският лидер заяви, че израелската политика на заселничество ще „унищожи шансовете” за разрешаване на продължаващия десетилетия конфликт, предаде АФП.

„Тази политика ще унищожи шансовете за решение чрез създаването на две държави, за което има международен консенсус”, посочи Аббас и допълни, че палестинците са готови да се завърнат на масата за преговори.

Говорителят на ООН Мартин Несирски коментира пред Франс прес, че молбата за членство в ще бъде разгледана бързо и предадена на президента на Съвета за сигурност и на общото събрание.

 

Процедурата предвижда Съветът за сигурност на международната общност да създаде комисия, която да проучи и направи оценка на палестинската молба.

Стандартната практика изисква тази комисия да приключи работа до 35 дни, но този срок може да бъде променен, за което намекна и Несирски.

Ако заявката бъда подложена на гласуване, тя трябва да спечели най-малко 8 от гласовете в 15-членния Съвет за сигурност, без да има вето от някой от петте негови постоянни членове.

Вчера палестинският външен министър Рияд ал Малики заяви, че вече са осигурени гласовете "за" на седем държави членки на Съвета и че броят им със сигурност ще стане девет. САЩ заплашва с вето, против са Великобритания и Израел.

По-късно днес генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще участва в срещата на близкоизточната четворка от посредници, съобщи пресслужбата на ООН, цитирана от Ройтерс.

В близкоизточната четворка влизат представители на ООН, Европейския съюз, САЩ и Русия, които работят върху изявление, с което се надяват да зададат параметрите за възобновяване на директните преговори между Израел и палестинците.

Тъй като е много малко вероятно Съветът за сигурност да приеме такава резолюция за признаването на Палестина за равноправен член, другата възможност е Общото събрание на ООН да приеме с две трети от гласовете палестинската държава като 193-ти пълноправен член на международната организация.

Наблюдателите обаче очакват разглеждането на палестинската молба да се проточи седмици, за да се даде възможност за продължаване на дипломатическите усилия, посочва Франс прес.

Израелските власти вече изразиха съжаление от предадената заявката от палестинската автономия за пълноправно членство в ООН, предаде АФП.

„Ние съжаляваме за тази стъпка. Смятаме, че единственият път за постигане на мир е чрез преговори, а не чрез предприемането на подобни едностранни стъпки”, посочи Гиди Шмерлинг, говорител на израелския премиер.

Бенямин Нетаняху обвини палестинските лидери, че пречат на мирния процес, но допълни, че протяга ръка на палестинския народ.

"Протягам ръката си към палестинския народ, с който искаме продължителен мир", заяви израелския премиер на речта си пред Общото събрание.

"Нека да се срещнем днес в ООН", призова той палестинския президент Махмуд Аббас, за да обсъдят на усилията за мир в Близкия изток.

Контролиращото Ивицата Газа движение "Хамас" нарече опита на палестинския президент Махмуд Аббас за членство в ООН с цел признаване на палестинската държава "без реална стойност".

"Речта на Аббас пред ООН беше емоционална реч, която успя да представи страданието на палестинците, но той се провали при обсъждането на начините за борба с окупацията, като свърза молбата пред ООН с преговорите с окупатора, правейки това стъпка без стойност", заяви говорител на радикалното палестинско движение, предаде Франс прес.

По време на подаването на историческата молба от Абас, десетки хиляди демонстранти са събрани в центъра на големите градове като Рамала, Хеброн и Наблус, заяви за АФП говорителят на палестинските сили за сигурност генерал Аднан Дамири.

"Някои започнаха да ръкопляскат, щом научиха, че Абу Мазен (партизанското име на Махмуд Абас) е внесъл молбата за приемане", посочи той.

Хиляди палестински бежанци се бяха събрали и в Бейрут, за да подкрепят молбата, връчена от Махмуд Абас.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати