26 Април 2024 г. Петък

Не подценявайте интелекта на българина, зове Царя

2011-09-22 07:16:04

Предстоящият вот не трябва да е партиен, а по-скоро за личност с „идеи за по-нататъшното развитие на България“, посочва в публикация на сайта си Симеон Сакскобургготски.

“Много бих искал сънародниците да отличат своя избраник по неговите качества, компетентност, потенциал, а не по това кой по-силно крещи срещу другите или кой прави по-скъпа рекламна кампания”.

Според него е крайно време в кампанията да няма компроматни медийни битки, а кандидатите да „покажат, че са зрели личности, които съзнават отговорността си пред поколенията, както се прави другаде”, защото „поради подобни похвати политиката все повече отблъсква хората“.

“Трябва да изискваме от кандидатите за тези важни постове да ни покажат техните предимства, а не да акцентират върху недостатъците на опонентите си”, пише Симеон Сакскобургготски.

Царя призовава политиците да не подценяват интелекта на избирателите, които „все по-рядко ще се интересуват от коя политическа сила е кандидатът, а много повече от това какво реално е свършил или може да направи за тяхното населено място”.

Сравнението с Европа има все по-голяма роля за местния вот, смята той. „Хората все повече искат да видят Европа до себе си, във всекидневието си” и изискват повече от управляващите.

“В този смисъл времето на кандидатите – „верни партийни кадри“, отминава и най-после настъпва моментът народът да избира кметове мениджъри. Хора с управленски размах, с умение да ръководят екип, с хъс за успех, с европейска визия, защото обществената работа изисква всеотдайност”.

Сакскобургготски призовава обществото да покаже „зрялост“, като гласува с ясното съзнание за това “на какви хора поверява бъдещето на страната и конкретно на всяка община – какво стои зад тези личности, дали някакви неясни интереси, или искрено желание за реформи и модернизация”.

Лековатият подход към изборите би бил погрешен, смята той, защото изборът ще определи качеството на живот на всеки за години напред. Затова й въпросът „Защо да гласувам, като резултатът е ясен?“ е вреден за демокрацията в страната, пише още Царя.

“Нека всеки от нас се позамисли преди да пусне бюлетината, за да не съжалява след това и да упреква другите”, пише той.

В същото време приканва предизборните щабове „да положат усилия, за да постигнем добра избирателна активност на предстоящия вот”.

“Формулата на трите Р – работа, разум, родолюбие – е стабилна база за целия следващ мандат на кандидатите, които ще изберем след месец. А и за всекидневието на всеки един от нас”, завършва Сакскобургготски.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати