19 Април 2024 г. Петък

ДПС подкрепи кандидата на БСП за кмет на Варна

2011-09-21 14:19:23
ДПС ще подкрепи кандидатa за кмет на БСП Борислав Гуцанов на местния вот във Варна, обяви днес пред журналисти в града депутатът Йордан Цонев.

Той уточни, че решението е взето от Централния предизборен щаб на движението и представлява "протест срещу методите на управление и използване на силови структури от страна на ГЕРБ срещу политическите опоненти". Цонев допълни, че арестът на Гуцанов в рамките на операцията на МВР "Медузите" е бил политически мотивиран

Гуцанов, който беше шеф на общинския съвет в града, беше арестуван на 31 март 2010 г.  по обвинение в злоупотреба чрез сделки за покупка на общински автобуси, но три месеца по-късно беше освободен под парична гаранция от 10 000 лева. Той и съпругата му се жалваха от държавата пред съда в Страсбург заради бруталния начин, по който е задържан.

По думите на Йордан Цонев подкрепата за претендента на БСП е продиктуване от дълбокото убеждение на ДПС, че България се нуждае от нова формула на управление. "Нашият анализ сочи, че тази промяна в национален мащаб трябва да тръгне от Варна", заяви Йордан Цонев.

"Това не е личен избор срещу Кирил Йорданов (настоящия кмет - бел. ред.), а политическо действие от много по-висок стратегически мащаб", потвърди и лидерът на местната структура на партията Янко Станев.  

В началото на юли Станев твърдеше, че ДПС може да подкрепи Йорданов, който на 23 октомври ще се кандидатира за четвърти мандат, този път издигнат от управляващата партия ГЕРБ. В интервю за местна радиостанция той дори посочи, че сегашното управление на Варна е добро и пораженията на икономическата криза в града не са големи.

На предишния местен вот през 2007г. Кирил Йорданов беше избран с подкрепата на ДПС.  Тогава за него гласуваха около 3 хил. роми от гетата в кв. "Владиславово", "Максуда", кв. Аспарухово" и с. Каменар. Там ДПС установи силни позиции веднага след като Янко Станев напусна поста си на лидер на СДС във Варна и оглави първо областното, а след това общинското ръководство на ДПС.

Янко Станев ще води общинската листа на ДПС 
ДПС издига свои кандидати за кметове Суворово и във Вълчи дол, а в Дългопол ще подкрепи сегашния кмет Светльо Якимов. Досега той се явяваше от името на партията, но този път е издигнат от широка коалиция. В общините, където няма собствени кандидати за кметове, ДПС няма да подкрепя кандидати на ГЕРБ, отново декларира Йордан Цонев.
За тези избори самият Станев води листата на кандидатите за общински съветници от ДПС в града. На второ място е участничката в сегашния местен парламент Мелиха Хамза, а на трето – Людмил Цветков, който е бивш зам.-кмет от администрацията на Христо Кирчев.

Целта, която местната структура на движението си е поставила за местния вот, е да спечели повече гласове от последните парламентарни избори, когато взе над 9300 гласа.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати