17 Април 2024 г. Сряда

"Комерсант": При победа на Плевнелиев Русия губи важен инструмент за влияние в България

2011-09-21 14:14:45
В България започна президентската надпревара. Фаворит е кандидатът на управляващата партия ГЕРБ Росен Плевнелиев и ако той бъде избран за държавен глава, Русия ще изгуби в България ключов съюзник – сегашния президент Георги Първанов, пише руското издание "Комерсант". Това ще усложни нелеката съдба на руско-българските проекти като АЕЦ "Белене", петролопровода Бургас-Александруполис и газопровода Южен поток, е изводът на изданието.

В статията се посочва, че вотът е насрочен за 23 октомври, но фаворитът вече е известен. Цитирани са данни на социологическата агенция "Медиана", според които, ако изборите бяха сега, бившият строителен министър Плевнелиев би спечелил 44 на сто от гласовете.

Според изданието издигането на Плевнелиев не е било изненада за анализаторите – "господин Плевнелиев е един от най-популярните политици в страната, а рейтингът му винаги е бил рекордно висок сред членовете на кабинета". Кандидатът за президент е и най-богатият от всички министри в правителството – състоянието му се оценява на около 50 млн. евро. Преди да стане министър, той се е занимавал със строителен бизнес и е бил представител на немската компания "Линдер" в България, пише още "Комерсант".

Като припомня, че Меглена Кунева и Ивайло Калфин са двамата кандидат-президенти, които ще се борят за участие в балотаж с Плевнелиев, руското издание посочва, че фаворитът вече активно рекламира плана си за стимулиране на българската икономика. Една от предлаганите мерки е допълнително понижение на данъците за средния и малкия бизнес – което се определя от експерти като сигурно печеливш ход и се припомня, че в момента с подоходния си данък от 10% България е сред страните с най-ниски данъци в ЕС.

За своята външнополитическа програма Росен Плевнелиев говори доста по-малко, пише още изданието. Като пример се посочва, че той все още не е оповестил своята позиция относно плановете за разполагане на елементи от противоракетния щит на НАТО на територията на България и за влизането на България в Шенген. Плевнелиев обаче обсъжда тези въпроси с лидерите на ЕС – днес той има среща с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, пише изданието.

Вероятната победа на Плевнелиев на президентските избори със сигурност ще има последствия за външната политика. Едно от тях е възможно влошаване на отношенията с Русия. Работата е там, че сегашният президент на страната, социалистът Георги Първанов, който зае поста през януари 2002 г., винаги е бил считан за близък съюзник на Кремъл и нещо като противовес на премиера Бойко Борисов. В случай, че Росен Плевнелиев спечели, Москва рискува да се лиши от важен инструмент за влияние в София и видимо ще отслаби позициите си в България.

Правителството на Борисов, което дойде на власт през 2009 г. веднага пое курс към свиване на сътрудничеството с Русия, особено по редица крупни енергийни проекти, посочва изданието. Като пример посочва замразяването на преговорите за строителството на АЕЦ "Белене", петролопровода "Бургас-Александруполис и Южен поток. Съдейки по думите на премиера и на финансовия министър Симеон Дянков България е решила да се откаже от участие в "Бургас-Александруполис", но съдбата на "Белене" все още не е решена.

Сегашният президент Георги Първанов както и неговото протеже Ивайло Калфин се обявяват за провеждането на национален референдум за строителството на атомната централа. А Плевнелиев критикува идеята за референдума и предлага проектът да се разгледа от експерти.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати