26 Април 2024 г. Петък

"Титаничният юрист" Фидосова ръководела ЦИК

2011-09-21 13:31:35

Избирателните комисии работят на тъмно и не се съобразяват с Изборния кодекс, а с решенията на две партийни централи – на ГЕРБ и на "Атака", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. 

По думите му Искра Фидосова, наречена от него "титаничния юрист на България", ръководи дейността на ЦИК, а общинските избирателни комисии са подчинени на местните ръководства на ГЕРБ. 

Основание за това твърдение давали честите посещения в кабинета на Фидосова на членовете на ЦИК по време на заседания на комисията, преди тях и след тях. 

Сергей Станишев смята, че в Изборния кодекс съзнателно са заложени бомби от ГЕРБ и "Атака", за да се създадат условия за служебна победа. 

Пример били ниските възнаграждения на членовете на общинските избирателни комисии, заради които близо половината от комисиите са с променен състав или със състав, който не се явява на заседание, и така се създават условия за диктат на мнозинството. 

Постоянно се създавали пречки за регистрация на листи на партии от опозицията и на кандидати за кметове – независими или на други политически сили, каза още Станишев. 

Затова от левицата са внесли два законопроекта за изменение на Изборния кодекс, в които се предлага на заседанията на ЦИК и ОИК да присъстват наблюдатели и избирателните комисии да бъдат задължени да обявяват в интернет протоколите от своите заседания. 

Шефът на ПГ на управляващите Красимир Велчев обаче беше категоричен, че ГЕРБ няма да допусне в последния момент да се поправя Изборният кодекс. 

„Не съм виждал хора от ЦИК в кабинета на Фидосова. Не се учудвам от това, което БСП говорят, и от втълпяванията им, че изборите няма да бъдат прозрачни и честни“, отсече още Велчев. 

Според него от левицата втълпяват на обществеността, че изборите няма да бъдат честни, защото отсега усещат, че ще загубят вота.

Велчев припомни, че управляващите са поканили европейски наблюдатели на изборите. 

„По-добре е не БСП да дава оценка дали изборите са честни, или не, а Европа да го оцени“, допълни той. 

На въпрос как ще работи парламентът около изборите, Велчев отговори, че ако няма достатъчно депутати от останалите партии, заседанията ще бъдат отложени и ще бъдат компенсирани с извънредни.

Вече заседанията на три комисии били провалени поради липса на кворум.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати