25 Април 2024 г. Четвъртък

Победих системата!

2011-09-21 12:49:37

Какво очаква от изборите независимият кандидат за президент, за това как Борисов работи за Калфин, за провала ни за Шенген и компроматната война – Меглена Кунева в интервю за Dnes.bg

Последните социологически проучвания ви отреждат третото място. Кое за вас ще е по-трудно – да преборите Калфин и да отидете на балотаж, или да победите Плевнелиев? Кой е основният ви опонент на тези избори?

Въпросът с реалния опонент възникна рано за мен, когато взимах решението си да се кандидатирам за президент. И отговорът ми е еднозначен. Моят основен опонент е партийният монопол. Данните на социолозите не предопределят изборния резултат. Не ме притесняват. Не е добре да изземваме правото на хората да решават. Това е демокрацията. Аз в хода на тази кампания не работя със социологически агенции. Като цяло наистина тези данни сега с ГЕРБ и БСП не ме изненадват. Всъщност това е част от системата, която искам да променя. Аз разбирам добре желанието на лидерите на ГЕРБ и на БСП да се позиционират. Това, което иска г-н Борисов, е по-лесен противник за назначения от него, съжалявам да го кажа, кандидат г-н Плевнелиев, какъвто се явява г-н Калфин. Забелязвам точно това в поведението на г-н Борисов. Той с всяко изказване на практика работи за кандидата на БСП. За да може това да бъде кандидатът, с който той да се бори. 

Една друга статистика, която може да ви се стори интересна – това е Фейсбук. През последните 3-4 години моята страница има 11 хил. приятели. Десетки са и неофициалните страници. Няма да кажа колко души подкрепят г-н Калфин и г-н Плевнелиев, но ще ви кажа нещо друго – колко души подкрепят Светльо Витков. Оказва се, че той е вторият след мен по подкрепа. Тази социология как ще я отчетем? Не е ли важна? Разбира се, че това не е определящо за резултатите и ефекта от изборите, но това е знак, защото този интерес не може да се манипулира. 

Издигането на Стефан Данаилов за вицепрезидент "шокира" ли ви?

Той е много известен актьор, бих казала най-известният съвременен български актьор. Всеки българин го познава. Така че не разбирам защо да ме шокира кандидатурата му. Всъщност за мен не е изненада кандидатирането му, напротив. Аз го очаквах. Имаше много знаци, макар и не много открити, че той ще участва в тези избори. Акцентът е върху друго. Акцентът е върху това, че БСП няма друг изход. Провери всички възможни врати, те се оказаха затворени и това е единственият изход за БСП. Това са жизненоважни избори за тях. А включването на г-н Данаилов определено е опит да се спаси кандидатурата на г-н Калфин. Самият г-н Данаилов каза, че хората ще гласуват за него, покрай него – и за г-н Калфин. Това не е коректно отношение към президентска кандидатура, но така са решили. 

"Подкрепа на ДПС ще потопи" Кунева или подкрепа на ДПС "прави Кунева президент"?

Широка подкрепа от страна на хората ще ме направи президент. Това е вярното твърдение. Когато заявих кандидатурата си, ясно казах, че няма да търся договорки с партии. Колко от другите партийни кандидати избраха например своите вицепрезиденти, без да им ги назначава някой и да правят вътрешни уговорки. Защото партиите се оказаха също вътрешно разделени на свои интереси. Аз бях свободна да избера г-н Христов. Не съм сигурна, че г-н Калфин и г-н Плевнелиев са били свободни да изберат своя екип. Аз дадох тона на тези избори. Стигнах дотук, защото не потърсих нищо тайно, нищо задкулисно, нищо безпринципно с нито един партиен лидер. Всъщност това е голяма победа. Аз съм на прага на балотажа – сама, без партийна подкрепа, истински мажоритарен кандидат. 

Аз имам сериозна подкрепа и мисля, че е много важно тя да бъде удържана точно по този начин.  Но аз наистина очаквам подкрепа от партийните членове – на ГЕРБ, на БСП, на СДС, на ДПС, на всички, които имат симпатия към една мажоритарна кандидатура. Искам да чуя техния глас, а не гласът на партийните лидери. 

Въпросът обаче е добър, защото виждам страха на премиера Борисов. Не е случайна неговата декларация, че той не иска подкрепа на ДПС. Но да си кажем честно или по-скоро да се попитаме – защо се продаде сега Булгартабак в навечерието на изборите, на кого, с каква публична политическа подкрепа. 

Нещата трябва да се казват директно, каквито са. Аз не искам да обиждам партиите, които са много сериозни участници в политическия живот, с тайни уговорки с тях. Нямам нищо против да говоря с всеки, който иска да говори с мен. Но ако направя това, ще го направя открито. Засега поканата ми е директна към хората. 

В крайна сметка търсили ли са ви от ДПС за евентуална подкрепа?

Не. Не само от ДПС, но нито от една партия. 

Успяхте ли да убедите гражданите, че наистина сте независим кандидат? Името ви тясно е свързано с НДСВ. 

Със сигурност решенията ми като президент няма да са подчинени на партийни лидери или централи. Няма човек, който да каже, че съм назначила някого от моя екип извън критериите на моженето, на знанието, само защото е партийно препоръчан. Със сигурност никой не ми е назначавал вицепрезидента. Със сигурност нямам партийни структури зад гърба си. Със сигурност нямам партийни субсидии. Всъщност това ме прави свободен човек. 

Обикаляхте страната – кои са най-големите проблеми на българите, които биха били приоритет във вашата работа, ако бъдете избрана за президент?

Най-големите страхове на хората са свързани с липса на работа. Безработицата е трайно растяща. Затова в последните две години ние сме на второ място по ръст в ЕС. Гладуваме!“ Това е много тежка присъда за това как успяваме да направим социална пазарна икономика, което е изискването в ЕС. Пазарната икономика и конкурентоспособността са абсолютно условие за успеха ни. Ние не можем да си затворим очите пред другата цел на пазара. Крайната цел на пазара е благосъстоянието на хората. 

Как обаче ще го постигнете предвид ограничените правомощия на президента? 

Всъщност изобщо е погрешно, че възможностите на президента са свити. Аз не само искам да бъда активен президент, но знам как да бъда и го обявих в платформата си. Това, което ни липсва, е сигурност и предвидимост в икономическата среда. Как да си обясним иначе защо инвеститорите бягат. 
Това не става с правомощия, а с преговори, с вникване на позицията на всеки и с това да се следи много точно, когато е взето едно решение, да не се допуска през задната врата двоен стандарт. И това решение да просъществува за няколко месеца, докато успеем да излъжем за малко някой инвеститор, за да отчетем, че имаме нарастване на инвестициите и след 6 месеца да го изпратим по живо, по здраво от страната с всички акумулирани от него загуби. 

Ние плащаме много тежък данък несигурност. Ако президентът очертае коя е линията, която няма да позволи да се прекрачва, това ще бъде наистина огромна разлика със сега. Извинете, сгреших“. Или подава оставка. Или никога не посяга към политиката. Обратното е нечестно. Твърде голям е залогът. 

Позицията на Холандия относно Шенген – червен картон за сегашното или предишното правителство?

Видях, че има опит решението за Шенген да се прехвърли на което и да било предишно правителство. Много късно идва. Ако бяха изразили тези съмнения и специално съмненията в механизма по правосъдие и вътрешен ред в първите месеци на 2009 г., след взимането на властта, може би биха имали моралното право да припомнят сега. Това не се случи. Напротив, правителството каза, че ще се пребори с корупцията, организираната престъпност. Нищо не се случи. Денят, в който излезе докладът по правосъдие и вътрешен ред тази година, който предопредели всъщност решението за Шенген, парламентът, управляващите се изсмяха в лицето на ЕК, като назначиха нови членове на ВСС без никакви консултации. Преди това ВАС – партийна кандидатура, след това СГС с много безхитростното признание, че това ще облекчи работата на полицията. 

Да назначаваш председател на СГС, за да облекчи работата на полицията, не е нещо, което може да бъде разбрано. Нашите партньори са попитали няколко пъти дали няма грешка в превода. За съжаление това е грешка в мисленето. Винаги са се оценявали искрените усилия и искрените намерения. В този случай обаче явно правителството няма нито искрени усилия, нито искрени намерения. И това просто лъсна. Не съм се чувствала по-зле в политическата си работа както сега с Шенген. Понякога по някакъв начин аз го преживявам, като да съм засегната лично, защото това е голям неуспех за България. 

Какво трябва да предприеме държавата, за да се справи със ситуацията?

Това, което трябва да се направи сега, е веднага да се намерят няколко опорни точки, въпреки че сме в избори, по които да се съгласят и политическите партии, изобщо обществото ни. Моментално да се спре с поръчковите назначения в съдебната система, да се покаят и да спрат с тези назначения. И да се приеме законът за конфискация на имуществото, законът, който бламира г-жа Попова като министър на правосъдието. Ако бях президент днес, щях да работя по тези точки. 

В тази връзка как ще коментирате "твърдия" тон на външния министър Николай Младенов – адекватен ли е на ситуацията?

От гледна точка на моя опит с преговорите твърдият тон в дипломацията е позволен, когато обаче имаш яснота за последиците и можеш да понесеш отговорността за тях. В дипломацията обаче последиците не са за теб лично, а за държавата ти. Освен това е много извън духа на общността да се правят заплахи. Силните не заплашват, силните държави също не заплашват. Холандия изрази своята позиция, както България може да изрази различна позиция от общата. Но да се заплашва с различна позиция в името на някаква таралежова поза, не мисля, че ще доведе до ефект. Освен ако министър Младенов не знае нещо, което да не мога да предположа и да е много наложително това да служи за вътрешна употреба. 

Относно скандала около Росен Плевнелиев вие се държахте дистанцирано, не "яхнахте" вълнàта, защо?

Не е в стила ми. Защото имам опит, в това число и политически опит. Защото според мен "яхването" на вълнàта не е държавническо поведение. Особено в тази ситуация. Аз съм кандидат за държавен глава и със скандали няма да си проправям път. Думите и действията на г-н Плевнелиев са негов актив. Нека да го използва както може.  

Очаквате ли компромати и срещу вас по време на кампанията?

Компроматите издават страхове и недоверие в този, който е автор. Думата да се бориш с чест съвсем изчезна от политиката. Няма кандидат за президент от сегашните, за който да се знае толкова много, отколкото за мен.  
По-страшното обаче е, че в България има среди, групи и мощни икономически кръгове, които още в началото на тази година започнаха да фабрикуват компромати срещу мен. Целта беше ясна – да ме стреснат, да не се кандидатирам. Не успяха. Компроматите не са спрели, защото тези хора се страхуват от един истински свободен президент. Много се страхуват. Защото аз ще изискам проверки как са придобили банки, медии, производства. Няма да премълчавам, тъй като не съм зависима от тях, не съм се договаряла с тях и мога да го направя. 

Кого визирате?

Ами, който се познае. Не бих искала да изключа никого от този списък нека да видим колко дълъг ще бъде. Аз знам, че срещу мен се заплащат суми от порядъка на няколко десетки хиляди лева месечно за така нареченото платено хейтърство в интернет. 

Има опоненти, които плащат за това противникът да бъде опозорен. Но използването на това оръжие не води до победи. Аз разчитам на мислещите хора, тези, които имат преценка. 

С какво превъзхождате останалите кандидати?

Това не е лесен въпрос. Мисля, че опитът да преговарям, опитът да успявам. Това, че не завися от партийни централи, че не преговарям с лидерите им задкулисно, изказвайки уважение към политическата им работа. Всичко това са моите силни страни.
 
А слабите? 

Силните страни са и слаби. В това е предизвикателството, в балансирането им е успехът. Съзнавам, че за всички тази моя независимост и свободомислие са тежко предизвикателство в тези избори. Би било много по-лесно да се бях появила в коалиция или от името на партия. Тогава нямаше да имам никакви грижи. Но не мисля, че това е полезно за страната. 

Как оценявате шансовете си на предстоящите избори? 

Никога, когато съм се явявала на избори, не съм правила арогантни прогнози и арогантни коментари за останалите участници. Бонус за мен е, че не се возя в служебна кола и в отношението към мен няма лицемерие. Хората, които ме подкрепят, знаят, че в момента аз нямам власт и не мога да реша нито един конкретен въпрос. Всички хора, които ме подкрепят, са истински. Надявам се техният брой да расте. Не мога да кажа какви ще бъдат резултатите от изборите. Това е демокрацията. Но аз дотук победих системата.

Можеш да победиш системата! Можеш да използваш авторитета си! Затова си струва да се живее и можеш да успееш заради това, което си. А не заради това, което някой ще ти подхвърли като подаяние. Това искам да спечеля!

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати