20 Април 2024 г. Събота

Семейството срещу приятелите

2011-09-21 07:29:09

Човек се ражда и умира сам, но в живота си има право на своите близки. Кои са те? Според общото схващане в графата с близките влизат семейството и приятелите.  Първите ги получаваме по рождение или като следствие на бурна, изпепеляваща и дълготрайна любов, а вторите пресичат пътя ни уж случайно, пък после дълго вървят паралелно и много близко до нас. И едните, и другите ни мислят доброто. Ние на тях... също.

Към кои обаче проявяваме повече нежност? Според излязло наскоро в медиите проучване за степента на проява на нежност и доброта, проведено в цяла Европа,  точно една трета от българите смятат, че са еднакво добри с приятелите и семействата си. С лек превес, останалите проценти отиват в полза на семейството. И има защо.

За разлика от западните общества у нас сме свикнали да разчитаме на стабилния семеен гръб поне в първия четвърт век на живота си. Ако в по-развитите северозападни страни младежите се отделят от родителите си веднага след като навършат пълнолетие, то ние предпочитаме да останем зависими до по-късна възраст. Малко са българите, които бързат да изваждат хляба си самостоятелно, освен ако това не е крайно наложително. Като че ли обаче още по-малко са сънародниците ни, които след  18-годишна възраст сами взимат решения и отговорност за постъпките си.

Накъде води тази тенденция? Родителите забравят, че контролът им върху наследниците има срок на годност и прекаляват със „загрижеността“. Децата от една страна намират положението за удобно и изгодно, от друга обаче се агресират и емоционално отдалечават поради липсата на свобода. Стига се дотам, че милите семейни обръщания се сменят с малки имена, а прегръдките, целувките и потупванията по рамото постепенно изчезват. Нежността изчезва и във двете посоки на взаимоотношение.

И тук пристигат приятелите. Намираме ги по баровете, кръчмите и кафетата. Приятелите обикновено са много и най-различни. Компанията им искрено ни забавлява, поне докато не стане въпрос за бизнес. Защото в крайна сметка приятелството си е приятелство, но сиренето си струва пари (както гласи една поговорка).

Затова не е чудно, че българите много не вярваме в истинското приятелство. Твърде мнителни и предпазливи сме да не би пък някой да вземе да ни прецака. Вярно е, че често към приятелите си проявяваме изкуствена доброта и нежност – чиста проба лицемерие. Защото последното все пак е за предпочитане пред това да бъдем откровени „особняци“ или „аутсайдери“.

На приятелите разчитаме да ни дадат любовни съвети или напътствия за развитие на работното място. От семейството очакваме безусловна финансова подкрепа  и навременна грижа при здравословни проблеми. Приятелите са длъжни да ни изслушват, семействата – да ни разбират.

В крайна сметка обаче ние и към едните, и към другите не сме достатъчно благодарни. И май точно в това ни е грешката. Защото ако се върнем на гореспоменатото изследване ще открием още, че 54% от българите вярват, че страната ни би била по-добро място за живеене, ако хората   проявяват повече нежност и доброта един към друг. Защо тогава да не действаме, като започнем точно с добрините към най-близките хора – семейството и приятелите!

източник: actualno.com

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати