20 Април 2024 г. Събота

Правителството в Словения падна, задават се предсрочни избори

2011-09-21 04:54:36
Лявоцентристкото правителство на Словения изгуби вот на доверие в парламента и това може да предизвика първите предсрочни избори в страната, откакто тя обяви независимост през 1991г.

Кабинетът на Борут Пахор изгуби парламентарното си мнозинство през май и след рязкото свиване на икономиката не успя да прокара решителни реформи, за да стимулира растежа. Основната причина за проблемите на Пахор обаче се оказа пенсионната реформа, отказът му да вдигне пенсиите и съпротивата на коалиционните му партньори срещу повишаването на пенсиноната възраст.

Сега Данило Турк - президентът на малката страна от еврозоната, или парламентът имат 7 дни срок, за да посочат нов премиер. Ако той не получи одобрение от депутатите до 30 дни, трябва да се свикат предсрочни избори. Редовните би трябвало да са през септември 2012.

Турк заяви, че ще съкрати визитата си за сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, за да се прибере и да започне спешни консултации за излизане от политическата криза.

Анализатори обаче твърдят, че най-вероятното развитие на събитията са предсрочните избори, които ще са не по-рано от 4 декември.

Опозиционната дясноцентристка Словенска демократична партия (SDS) има значителна преднина пред социалдемократите на Пахор, сочат социологическите проучвания.

Лидерът на SDS и бивш премиер Янез Янша и още четирима души са обвинени в корупция, свързана със сделка за отбраната през 2006г., но това очевидно не влияе на популярността на партията. Пахор предупреждаваше, че ако кабинетът му падне, ще последват месеци на бъркотия и неяснота в управлението.

Засега парламентът продължава да работи и трябва на 27 септември да одобри разширяването на правомощията на антикризисния фонд за еврозоната EFSF.

Прогнозите за икономиката за 2011г. са за растеж от 1.5%. Безработицата ще остане висока - около 12% до края на 2013г.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати