26 Април 2024 г. Петък

Тръгна делото за достъп до информация за възложената от Плевнелиев проверка на "Алея първа"

2011-09-21 04:51:46
Правило ли е Министерството на регионалното развитие проверка във връзка с "Алея първа", каквато доскорошният министър Росен Плевнелиев заяви, че лично е разпоредил. Ако да, защо данните за нея не са дадени от ведомството на поискалата ги архитект Калина Павлова. Тези въпроси стоят в основата на делото, заявено от Павлова, която сега е кандидат за кмет на Варна, издигната от "Зелените", срещу Плевнелиев, който сега е кандидат за президент на ГЕРБ.

Днес по казуса за достъп до информация заседава административният съд на София. Павлова пише жалба до съда, след като от министерството отказват да й дадат данни за проверка за "Алея първа" с мотива, че във ведомството няма такива.

Павлова събира информация за всички действия на местната и централната власт във връзка с продажбата на 122 дка в Морската градина на "Холдинг Варна". Сделката беше сключена от бившия областния управител на Варна Христо Контров (ДПС) през май 2009 г. 

На 19 март 2010 г. по време на парламентарния контрол Плевнелиев отговаря на въпрос на лидера на ДСБ Иван Костов какви действия е предприело регионалното министерството по повод сделката за "Алея първа"Аз разпоредих обстойна проверка на процедурите, извършвани и контролирани от МРРБ. В момента тази проверка е в своята заключителна фаза, още не сме приключили. Засега данни обаче за съществени нарушения няма."

Това кара Павлова няколко месеца по-късно да поиска от Плевнелиев да й предостави резултатите от тази проверка. Тя иска информация за "извършените в МРРБ проверки на продажбата на 122 дка от крайбрежието на Варна на "Холдинг Варна" АД, включително кои служители са участвали в проверките, какви резолюции са поставяни по документите от проверките, какви становища са съставени по време на проверките като краен резултат от тях".

По закон всеки министър лично е задължен по закона за достъп до информация, затова Павлова пише на Плевнелиев, но получава отказ, подписан от служител в министерството.

Юрисконсултът на ръководеното доскоро от Плевнелиев министерство днес заяви пред съда, че ведомството няма да сочи доказателства. Ето как адвокатът на Павлова Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация" коментира казуса в блога Тоест юрисконсултът заяви, че написаното в писмото е вярно, което означава, че индиректно казаното от ексминистър Плевнелиев е невярно. Учудващо е, че юристът дори не поиска от съда възможност да изясни ситуацията. Съдът все пак предостави на МРРБ тази възможност, но тя няма да може да се използва преди изборите, тъй като делото бе отложено за 1 ноември."

В момента във Върховния административен съд тече и дело на граждани на Варна срещу сделката за "Алея първа" с "Холдинг Варна".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати