29 Март 2024 г. Петък

Последният сезон на "Алма тур"

2011-09-21 04:45:29
Две седмици след като стана ясно, че "Алма тур" не може да обслужва задълженията си към свои партньори и остави стотици чужди туристи по морските летища, дойде и най-прогнозираният финал. Туроператорът днес обяви, че спира да приема и изпълнява резервации за почивки поради "временни финансови затруднения". Съобщението първо е било изпратено до партньори, по-късно се появи и на сайта на компанията.

Освен него "Алма тур" обаче продължи да мълчи какво всъщност се случва с нея. От дружеството не отговаряха и на телефона на клиента какво ще стане с почивките, които са продадени за следващите дни и седмици. По неофициална информация те са около 2500 и част от клиентите са застрашени да не си получат скоро парите.

Въпреки че твърди за временни проблеми, във въпросното съобщение "Алма тур" благодари на своите клиенти и партньори за гласуваното 20-годишно доверие, което беше разчетено като предстоящ фалит на компанията.

По-рано през деня се появи информация за подаден иск за несъстоятелност на фирми от групата, но до края на работния ден в Софийския градски съд такъв все още не беше заведен. "Алма тур" и "Алма тур флай" са заложени в полза на Уникредит Булбанк, ЦКБ и "България ер".

Междувременно днес възникна и задочен спор между "Алма тур" и Комисията за защита на потребителите как трябва да се изплатят обезщетенията на клиенти на оператора. Той има задължителна застраховка в "Армеец", но тя покрива щети общо до 200 хил. лв.

Така, ако "Алма тур" е продала почивки за по-голяма сума, част от клиентите може и да не си получат парите бързо, а ще трябва да ги търсят по съдебен път.

Някой трябва да плати сметката

Временното спиране на работата на "Алма тур" заварва на почивка в Гърция и Турция 180 нейни клиенти, които трябва да се приберат в събота. "Вече има предприети мерки за връщането им", обяви зам.-министърът, отговарящ за туризма, Иво Маринов на извънредна пресконференция, свикана вчера. Организирани са обратни полети, които ще бъдат изпълнени от "България ер".

Информацията за това кой ще плати сметката за тях, след като "Алма тур" не може да го направи, обаче беше противоречива. Според Маринов разходите ще бъдат поети от депозита, който "Алма тур" е дала на "България ер" за обратния полет.

Изпълнителният директор на "Армеец" (компанията, в която са застраховани клиентите, е част от групата на "Химимпорт", към която принадлежи и другият замесен в случая, "България ер") Цветанка Крумова обаче заяви, че сметката ще бъде платена от застраховката на "Алма тур".

Ако бъде използван този вариант, ще останат по-малко средства за разрешаването на другия проблем - връщането на парите на клиенти, които вече са платили капаро за предстоящи почивки. Причината е, че и те ще трябва да се възстановяват от същата тази застраховка от 200 хил. лв. "Хората първо трябва да се обърнат към "Алма тур" за възстановяване на платените суми и след това към нас", обясни  Крумова.

"Първо трябва да видим колко са хората, които няма да могат да заминат на почивка, каква сума са платили и после ще видим дали покритието на застраховката ще е достатъчно", каза зам.-министър Маринов. Той добави, че ако парите не стигнат, хората след това могат да търсят обезщетение и по съдебен път.

В бъдеще: по-висока застраховка от туроператорите


Зам.-министърът обясни още, че се обмисля увеличаване на максималната застраховка от 200 хил. лв., която се изисква от туроператорите. Според Маринов това не е провокирано от случая с "Алма тур", но отказа да даде подробности за подготвяните промени. Преди това той обяви, че механизмът за защита на потребителите в такива случаи се задейства за първи път, при това засега успешно.

Благодарим за доверието

"От името на целия екип благодарим за 20-годишното доверие, което ни гласувахте и което именно в тази юбилейна година не успяхме да защитим. Считано от 21.09.2011 г., "Алма тур-БГ" АД поради временни финансови затруднения временно преустановява да приема нови резервации."

Това съобщение се появи днес вместо информацията на сайта на туроператора. По-късно през деня то изчезна и сайтът отново предлагаше почивки и самолетни билети. В съобщението фирмата съветва хората, които вече са направили резервации за пътувания, да подадат искане за възстановяване на сумите, "като срокът, в който ще се случи това, фирмата ще обяви по- късно".

Клиентите трябва да се обръщат към Комисията за защита на потребителите (КЗП), за да може платените суми за почивка да им бъдат възстановени от задължителната застраховка на туроператора, се посочва там.

"Алма тур" заблуждава потребителите, като ги препращат към КЗП, за да се възползват от застраховката за отговорност на туроператора. Хората първо трябва да си поискат парите от дружеството и ако то откаже да ги възстанови, да се обърнат към застрахователя "Армеец", обясни обаче по-късно през деня и.д. председателят на КЗП Александър Масларски.

Проблем и за бизнес партньорите


Освен за клиентите на "Алма тур" се очертава проблем и за партньорите на компанията от сектора. Причината е, че част от пакетите за почивка са продадени през други туристически агенции. Освен това компанията има съвместни договори за чартъри с други фирми от сектора, като целта е поделяне на разходите.  Такъв е случаят с "Астрал холидейс".

Всъщност компанията първа е подала информация за това, че "Алма тур" спира работа, след като разбрала за това в понеделник вечерта. "Най-голям остава въпросът какво ще правим в следващите седмици. Има много засегнати фирми", каза изпълнителният директор на "Астрал холидейс" Христо Гълбачев.

Той отказа да отговори дали и какви загуби търпи управляваната от него фирма при отказа на "Алма тур" да плаща за планираните чартъри. Добави обаче, че няколко съвместни полета с "Алма тур" са излетели след намеса на "Астрал холидейс".

Какви документи са нужни за възстановяване на парите

За да получат платените на "Алма тур" суми за резервация на почивки, клиентите на туроператора трябва да представят следните документи в офисите на застрахователя "Армеец":
- Уведомление за щета по образец, предоставен от застрахователя. В него трябва да се впишат данни за обратна връзка
- Копие от сключен договор за туристически пакет
- Копие от фактура или касова бележка за плащането.
Компанията може да поиска и други документи от клиентите на "Алма тур", които обаче не посочва. Сумите се изплащат 14 работни дни след представянето на всички нужни документи и данни.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати