28 Март 2024 г. Четвъртък

Назрява нещо като революция, прогнозира Първанов

2011-09-20 19:24:39

В страната назрява ситуация, близка до революционната. Това заяви в Сливен президентът Георги Първанов по повод последното изследване на агенция Алфа Рисърч, според което Росен Плевнелиев води пред Ивайло Калфин с 38.5% срещу 22.9% за червения кандидат.

По думите му все повече се налага аналогията с 2001 година, когато изведнъж и неочаквано за мнозина той спечели първия си президентски мандат и нещо подобно би могло да се случи и сега.

"За мен ключът към разбирането на тези проучвания и респективно на възможните резултати е в оценката на социално-икономическата ситуация. Все повече хора оценяват положението си като по-тежко. Като драстично по-тежко в сравнение с предишни години", мотивира се Георги Първанов.

Той допълни, че в тези нагласи има нещо близко до известното определение за революционната ситуация, когато управляващите не могат, а управляваните не искат да бъдат управлявани по старому и назрява промяна.

За спрените средства по искане на ЕС за всички проекти на община Сливен държавният глава е на мнение, че премиерът и министри от кабинета трябва да предприемат бързи мерки, както и да дадат адекватен отговор за причините, които са довели до този показателен случай.

По повод на днешната осъдителна присъда на кмета на Сливен Георги Първанов беше лаконичен. "Не е редно държавният глава да коментира решения на съда, но си давам сметка, че това ще има сериозен морално-политически отзвук в хода на изборната кампания", каза той, цитиран от БТА.

Във връзка с набиращите скорост тревоги за възможните проучвания и евентуален добив на шистов газ в страната Георги Първанов е на мнение, че трябва да се търси изход в практиката, наложила се покрай проекта Бургас- Александрополис - на местни референдуми, организирани от общините, хората да си кажат мнението.

Първанов изрази радостта си, че министър-председателят е направил крачка назад в сравнение с категоричното и странното според него изявление в Добрич, че може едва ли не на инат да подпише решението за добива на газ.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати